Hos Skovly Økologi ved Bækmarksbro syd for Lemvig er de godt i gang med to store processer.
Det ene er et generationsskifte, hvor Niels Peder Øgendahl sælger bedriften til sin søn Kristian Øgendahl. Det andet er et skifte af fokus til økologisk svineproduktion.
Bagved ligger en anderledes vej til beslutningen om generationsskiftet.
Da regnskabet for 2015 blev gjort op, stod det klart, at der skulle gøres noget. Tallene viste, at omsætningen ikke havde et tilstrækkeligt niveau.
For 60-årige Niels Peder Øgendahl handlede det enten om at udvide med flere end de 110 køer, han i forvejen havde. Eller også skulle han finde en anden vej.
I første omgang valgte han at omlægge sin mælkeproduktion til økologi.
- Vi har altid haft vores køer på græs, så for os var omlægningen ikke så vanskelig igen. Og det gav rigtig god mening for os, siger Niels Peder Øgendahl.
Men selvom den økologiske mælk afregnes til en højere pris, skulle der mere til, hvis bedriften skulle være tilpas interessant for en ung landmand at overtage. Og så stod han igen med overvejelserne om at udvide. Men så skete der noget.
 

Lå ikke i kortene

Niels Peders ældste søn, Kristian, havde arbejdet med konventionel svineproduktion i cirka 15 år. Og han var længe overbevist om, at det var her, hans fremtid lå.
Men gennem en længere periode havde 35-årige Kristian leget med tanken om at gå økologiens vej og producere økologisk svinekød. Og så passede familieejendommen lige pludselig meget bedre.
- Da Kristian besluttede sig for at kaste sig ud i økologisk svineproduktion, så kunne vi pludselig se, at der var gode muligheder på vores bedrift. Og så begyndte vi at regne på, hvad det ville koste at lave et generationsskifte, siger Niels Peder Øgendahl.
 

Råd fra banken

Men hvordan gennemfører man en produktionsomlægning fra økologisk mælk til økologisk svineproduktion samtidig med et generationsskifte? Vejen til målet skulle vise sig at være lidt længere end først antaget.
- Vi havde egentlig planlagt, at jeg skulle have købt bedriften allerede for et år siden. Men vi havde et møde i banken, som fik os til at ændre vores strategi, siger Kristian Øgendahl.
Da far og søn præsenterede deres plan for generationsskifte for banken, var rådet fra banken klart. Hvis de ønskede det, kunne generationsskiftet godt gennemføres. Men ifølge banken gav det bedre mening at vente med selve generationsskiftet, til produktionsomlægningen er gennemført.
- De viste os en udregning, der viste, at banken kunne hjælpe os langt mere, hvis bedriften stod i min fars navn frem for mit. Og det synes vi gav rigtigt god mening for os begge to, siger Kristian Øgendahl.
 

Ikke så nemt

Som sagt, så gjort.
Far og søn overvejede frem og tilbage. Og til sidst blev de enige om, at bankens forslag gav bedst mening for begge parter.
- Jeg tror, der er mange, der ikke har gjort sig de her tanker. Hvad skal der ske, når vi skal herfra? For rigtigt mange landmænd har en blind tro på, at det nok skal lykkes at sælge bedriften, når de er klar til det. Men det er bare ikke så nemt, siger Niels Peder Øgendahl.
For begge parter gælder det, at der skal findes en holdbar løsning, som giver mening for dem begge. For sælger vil det ikke give meget mening at få en fornuftig pris for bedriften, hvis det samtidig betyder, at Kristian efterfølgende ville være i risikozonen for at knække halsen.
- Vi har begge haft det sådan, at vi er gået ind i det her med åbne øjne. Det er klart, at det skal give mening for os begge, og det opnår vi også med den plan, vi har lagt for fremtiden, siger Kristian Øgendahl.
 

Generationsskifte

Over en periode på fem år er det planen, at den økologiske mælkeproduktion skal udfases, og fokus skal overføres til svineproduktionen, som er der, Kristian Øgendahl har sin store passion.
Hvis alt går efter planen, skal ejendommen dernæst overdrages fra faderen til sønnen, der i øjeblikket er ansat i Skovly Økologi.
Køerne forsvinder dog ikke fra Skovly Økologi med et snuptag. Så længe Niels Peder Øgendahl og hustru Annalise Øgendahl har fysikken til det, vil køerne være en del af produktionen. Det giver bedst mening for alle parter.

 

 

»- Da Kristian besluttede sig for at kaste sig ud i økologisk svineproduktion, så kunne vi pludselig se, at der var gode muligheder på vores bedrift«

Niels Peder Øgendahl, mælkeproducent, Skovly Økologi

 

Skovly Økologi
● Beliggenhed: Bækmarksbro syd for Lemvig
● Ejer: Niels Peder Øgendahl
● 110 køer
● 170 søer
● 90 hektar ejes, cirka 185 hektar drives

 

 

Finans