Svineproducent: Ny silo sparer både tid og penge

Svineproducent Niels Blem Sørensen er især glad for at spare tid på indkøb af foderkorn, efter han med en ny silo har kapacitet til at lagre korn til et helt års forbrug.

Niels Blem Sørensen har brug for masser af foderkorn, efter han i 2018 gik over til full line-produktion i sit svinebrug. Tidligere skulle han fodre 575 søer. Oveni kommer i dag godt 20.000 slagtesvin på årsbasis.

- Jeg har fået et stort kornbehov, og i starten brugte jeg alt for meget tid på at flytte rundt på ting. I vinter måtte jeg flere gange flytte korn mellem to lagre, og det koster tid og penge hver gang, forklarer landmanden fra Jordrup i Sydøstjylland.

For at undgå det ekstra tidsforbrug – og de ekstra ærgrelser – har han valgt at fokusere på handelsrådgivningsfirmaet AgroMarkets’ råd om, at kornprisen altid er bedst i høst. Det fik ham til at opføre en ny, topmoderne silo med kapacitet til 1.400 tons, som giver ham mulighed for at opgradere sit kornindtag i denne sæson.

- Det kræver noget likviditet at få så meget ekstra kapacitet, men på langt sigt er jeg sikker på, det betaler sig selv at have foder på lager, siger Niels Blem Sørensen.

Foretrækker den fysiske vare

Svineproducenten har i de seneste to år haft en handelsstrategi-aftale med AgroMarkets, som giver ham sparring, når han køber soja, gødning, diesel og kemi.

- Jeg er ikke gået ind i futures og den slags. Jeg foretrækker den fysiske vare. Det er det, jeg selv har forstand på, forklarer Niels Blem om baggrunden for, at han har bygget ny silo, som næsten har fordoblet hans kapacitet fra 1.600 til 3.000 tons. Dertil har han yderligere plads til 1.000 tons på en forpagtet ejendom - i alt 4.000 tons, som er årsforbruget på hans gård, Stenbrogaard.

Hans rådgiver hos AgroMarkets Henrik Mulvad Madsen, fortæller, at købet af siloen ligger helt i helt i tråd med AgroMarkets’ anbefalinger om at købe mest muligt korn i høst, som kan lagres.

- På længere sigt kan det finansiere hans investering i den nye silo, understreger Henrik Mulvad Madsen.

Afregner kg-til-kg

Niels Blem Sørensen dyrker selv korn på 380 hektar, og han har aftale om 100 hektar fra roden hos en nabo. Desuden køber han korn af en anden nabo, hvor han har handlet i flere år og er meget tilfreds med kvaliteten.

- Jeg afregner altid kg-til-kg uden tillæg, når jeg handler med naboer. Det kan betale sig for begge parter. Jeg sætter prisen efter det lokale niveau – jeg ville da gerne afregne efter sjællandske priser, men jeg vil også gerne være venner med en dygtig nabo, så han foretrækker at handle med mig næste år også. Så længe prisen ligger inden for rammerne i strategien, er det ok, siger Niels Blem Sørensen.

Niels Blem Sørensen har drevet svineproduktion på Stenbrogaard siden 2002.

mip

 

Læs også