Det er ret vigtigt at have styr på erhvervsindtægter og fradragsberettigede erhvervsudgifter. 

- Deltidslandmænd kan få skattemæssige problemer med at fratrække erhvervsmæssigt underskud, når man samtidig har en mindre omsætning. Kører man fx tre år med underskud, så vil Skat typisk bede om en forklaring på underskuddet og spørge til landmandens fremtidsudsigter i forhold til at genere overskud, forklarer Henning Holm, der er regnskabskonsulent i SLF.

Skats vurdering går på, hvorvidt der drives en erhvervsmæssig virksomhed, eller om der reelt er tale om en hobbyvirksomhed. De Skattemæssige konsekvenser af at blive underkendt som en erhvervsmæssig virksomhed er for det første, at underskud ikke kan fradrages.  

Fordel udgifter over flere år
Henning Holm anbefaler, at fx nyindkøb af maskiner eller renovering af bygninger ikke trækkes fra samme år, men at man deler fradraget over flere år.

- For at sikre bedriftens erhvervsmæssige tilknytning, kan det på sigt være bedre at fordele en udgift i takt med indtægterne. På den måde bliver udgifterne fradraget i år med overskud, fremfor at udgifterne kortsigtet resulterer i en årrække med underskud. For så er det, at Skat vil undre sig og bede om en forklaring, pointerer Henning Holm. 

Privat og erhverv for sig
Endelig er det vigtigt, at deltidslandmanden er kritisk med, hvad der opgøres som privat og hvad der er erhverv:

- Mange tænker måske ikke over at skille erhverv og privat af. Men man bør faktisk tænke det meget opdelt og få lavet en erhvervskonto, kun til deltidslandbruget. Og så lade være med at køre privatforbrug som fx telefon og it indover erhvervet, pointerer juniorkonsulent Michael Hanghøj Pedersen.  

En professionel regnskabs- og indkomstopgørelse og en strategisk skatteplanlægning kan godt betale sig – også for deltidslandmænd. Det er i hvert fald erfaringen i SLF.
 

Finans