Mit første dyrskue

Camilla Dupont, direktør for Roskilde Dyrskue, står bag dette indlæg i LandbrugØst, hvor hun blandt andet kommer ind på, hvordan det er at stå i spidsen for dyrskuet for første gang.

Roskilde Dyrskue skal blandt andet byde på lærende formidling om dyr og planter. Foto: Jesper Hallgren Der er fokus på både landbrugsdyr og hobbydyr. Foto: Jesper Hallgren Der er stande, der sælger alt fra forsikringer, hængekøjer og mjød til blandt andet traktorer. Foto: Jesper Hallgren

Af Camilla Dupont, direktør for Roskilde Dyrskue

Jeg ved en del om dyr og landbrug. Jeg har redet i dyrskuets store hesteshow, og jeg har igennem mange år stået i spidsen af små og store events i min fritid. Så hvor svært kan det være at stå i spidsen for Roskilde Dyrskue?

Nu går det snart løs med årets dyrskue, og jeg må bare sige, at det er det sjoveste, og i skrivende stund hårdeste job, jeg har haft.

Sådan er det måske bare at skifte job og karrierevej, og deadlines er ikke nyt for mig efter mange år som projektleder og chef i den offentlige centraladministration.

Forskellen er blot, at projekterne typisk var IT-projekter, og her inden for disse »fire vægge«, så kan jeg afsløre, at det ret ofte sker, at IT-projekter i det offentlige ikke bliver klar til tiden.

Løsningen på det er, at man rykker deadline for IT-projektet. Men det gør man ikke, når man laver dyrskue eller andre events, for et dyrskue åbner den dag og på det tidspunkt, man har lovet gæsterne.

Man arbejder bare mere og sover mindre, og lige dér er jeg glad for min opvækst med landbrug og dyr, for skulle arbejdet gøres i stalden, så var det uden hensyn til, at det burde være fyraften.

Hjerteblod og passion

Dyrskuets sekretariat består af seks fastansatte, og i år har vi endda måttet klare os med fire på kontoret. Til sammenligning har Roskilde Festival over 60 ansatte. Så jeg behøver nok ikke at sige, at jeg er stolt af det team, der står bag dyrskuet.

Men et dyrskue er meget andet end hårdt arbejde og masser af planlægning. Det er også en gave at få lov at mærke det hjerteblod og den passion, som dyreudstillere, foreninger, maskin- og erhvervsudstillere og mange andre ligger i dyrskuet.

Jeg har været rundt og hilse på mange af dyrskuets relationer i det seneste halve år, og jeg har deltaget i klargøringskurser for kvæg og møder med dyreudvalg og uanset, hvor man stiller spørgsmålet om, hvad det er, der trækker ved dyrskuet, siger alle som det første – fællesskab og oplevelsen.

Der er også andre grunde til, at man prioriterer at være på dyrskue, men fællesskabet og oplevelsen står øverst, og det glæder jeg mig til at blive en del af.

Formidling om dyr og planter

Roskilde Dyrskue skal formidle det danske landbrug, og det skal forstås bredt. Vi har fokus på både landbrugsdyr og hobbydyr, og vi har stande, der sælger alt fra forsikringer, hængekøjer og mjød til mejetærskere og entreprenørmaskiner.

Og vi skal i de kommende år fokusere endnu mere på selve fødevareproduktionen og udvikle på vores formidling fra jord til bord.

Vi skal huske, at det stadig er landbruget, der sikrer, at vi mennesker får føde og holdes i live – også i en moderne verden hvor bæredygtighed, plantebaseret kost og miljøhensyn ind imellem kaster skygger over landbruget og skaber myter eller misforståelser.

Dyrskuet skal ikke politisere eller have en mening om for eksempel økologi eller plantebaseret kost, men vi skal påtage os ansvaret for at formidle landbruget i alle dets facetter og fortælle den gode historie om et stolt erhverv.

På vores dyrskue skal der både være plads til de søde bløde kæledyr og til den lærende formidling om dyr og planter, der bliver til fødevarer.

Mangfoldighed af oplevelser

Dyrskuet skal dog også byde på underholdning. Vi skal nyde synet af glade børn, der får et sus i maven i Ankers Tivoli, og ikke mindst de toptunede traktorer, der trækker det tunge læs.

Og på din vej fra tivoliet eller traktortrækket mod den store ring, skal du så huske at lægge vejen forbi Søren Michaelsens udstilling om udviklingen i landbruget fra 1900 til i dag. En udstilling om mekanisering, specialisering og fremtid fortalt gennem billeder, modeller og tekster, for det er netop lige den mangfoldighed, Roskilde Dyrskue er kendt for.

Faglig, formidlende, hyggelig og underholdende på samme tid. Og på den måde er der noget for såvel fagfolk som for familien i by og på land.

Jeg er meget stolt over, at vi netop kan fylde Dyrskuepladsen med en mangfoldighed af oplevelser, hvor både byfamilien kan bruge en hel dag, og hvor entreprenøren kan gøre en god handel.

Jeg er også stolt over, at vi hvert år kan fejre jubilæer og traditioner, som for eksempel 25-års jubilæet i jagtudstillingen og så næsten lige ved siden af slå porten op til Danmarks første DM i e-sport på et dyrskue. Det havde man nok ikke set komme for et årti siden.

Jeg håber, vi ses til dyrskuet.

Læs også