Heftig handel med landbrugsejendomme

- Alle størrelser er der efterspørgsel på. De mindre tiltrækkes af børnefamilier, som søger på landet, og større landbrug vises der interesse for fra både aktive landmænd og investorer uden for landbruget, lyder det fra Nybolig Landbrug Gørtz & Jespersen.

Lige nu er der hektisk aktivitet på ejendomsmarkedet indenfor alle former for landbrugsejendomme. Investorer har fået interesse for landbruget, eksisterende landbrugsbedrifter vil gerne udvide, andre landmænd vil generationsskifte eller er på vej ud af erhvervet. Samtidig har corona-krisen fået byfolk til at få øjnene op for værdierne på en mindre landejendom.

Det oplever Nybolig Landbrug-mæglerne, Dan Gørtz og Palle Jespersen, der har hovedsæde i Aarup med central placering midt i landet, hvorfra de sælger primært større landbrug i hele Danmark – tillige med et kontor i Sydjylland.

- Vi har flere forespørgsler på mindre ejendomme ude på landet, især fra børnefamilier, som vil væk fra storbyen for at få mere plads, tættere på naturen og med muligheden for at holde dyr og måske dyrke sine egne grøntsager, siger ejendomsmæglerne.

Som nævnt formidler de dog primært handel med større landbrug og produktionsejendomme. Men også her opleves både en god interesse for at sælge og for at købe, understreger Dan Gørtz, der sammen med Palle Jespersen har drevet ejendomsmæglervirksomheden siden 2004. Her overtog de aktiviteterne efter den legendariske fynske landbrugsmægler, Jørgen P. Johansen.

I det forgangne år har de omsat i størrelsesorden 50 landbrugsejendomme på Fyn og i Jylland, hvor omkring halvdelen er købt af eksisterende landmænd, mens de øvrige er erhvervet af investorer uden for landbruget.

Pengetank-købere

- Det er både pensionskasser, især fra udlandet, men også de såkaldte »pengetank«-købere, som kan se en fordel i at investere i landbrug. Det er for eksempel holdningsselskaber uden aktivitet, der ønsker at købe en landbrugsbedrift, der aktuelt kan give et fornuftigt afkast, fortæller Dan Gørtz.

Han nævner, at der det seneste 1-2 år også er formidlet en del handler til købere, der har den primære indtjening/formue fra andre erhverv.

For sælgere, som måske kun afhænder en del af sin jord og genlejer, vil det reducere balancen og give finansiering til måske en udvidelse af staldanlægget. Det har de fynske landbrugsmæglere også oplevet flere eksempler på indenfor det seneste års tid.

Op mod 200.000 kroner pr. ha

Lige nu betegner ejendomsmægler Palle Jespersen tidspunktet som gunstigt for afhændelse af landbrugsejendomme. Gennemsnitsprisen pr. hektar inklusive bygninger har været uændret på omkring 150.000 kroner i en årrække som et landsgennemsnit. For de bedre jorde er prisen nu oppe i nærheden af 200.000 kroner pr. ha, og nogle steder også over, dog med store lokale forskelle, og meget afhængig af bonitet, markstørrelser, driftstilstand og geografi.

- Med eksportproblemerne for smågrisene søger flere svineproducenter efter ejendomme med slagtesvinestalde og jord. Planteavlere, som vil udvikle deres bedrift måske med animalsk produktion, er også potentielle købere. Og som nævnt viser flere investorer interesse for at købe jord eller måske en ejendom, hvor en ung og dygtig driftsleder kan stå for bedriften, siger medindhaveren af Nybolig Landbrug Gørtz & Jespersen.

Hans kollega, Dan Gørtz, tilføjer, at det rent faktisk er fem gange billigere at købe landbrug, som i 2006 lige før finanskrisen.

- Dengang kostede den gode jord også op med 200.000 kroner pr. hektar. Men renten var fem procent. Nu er den kun én procent, og bytteforholdet i landbruget er uændret.

Endelig er jorden dyrere i nabolande som Tyskland, England eller Holland. Og Danmark er samtidig et godt sted at investere i landbrug med gode dyrkningsforhold og dygtige landmænd. Det begrunder den udenlandske interesse, påpeger Dan Gørtz.

 

Mæglere over Storebælt

Med virkning fra nytår har Nybolig Landbrug Gørtz & Jespersen i Aarup sammen med en kollega i Odsherred etableret et interessentskab. Samtidig er overtaget VKST-mæglerne i Sorø, som var 100 procent ejet af rådgivningsvirksomheden VKST.

Målet er i samarbejde med rådgiverne i VKST at tilbyde en stærk platform for rådgivning og salg af landbrugsejendomme i alle størrelser øst for Storebælt.

Med den nye konstellation rådes dermed over 22 medarbejdere, og der ventes snart ansat endnu en medarbejder på kontoret i Sorø.

 

Læs også