- Spørgsmålet er mere aktuelt end nogensinde - priserne er ustabile og det er svært at finde en entreprenør, der har tid til at bygge. Vores tid med først pandemien og herefter krigen i Europa gør måske samtidigt, at vi har brug for at holde fast i de oprindelige værdier og traditioner, så vi får øje på de kvaliteter, der kan findes i vores gamle og lidt skæve stuehus.

Sådan lyder det fra Lene Aagaard, arkitekt MAA hos Velas, der fortsætter:

- Vi taler ofte om, at det er svært at skabe ånd i en ny bolig, hvor det hele er så lige og fint. Men det er faktisk meget nemt at gøre et helt nybygget hjem til sit eget.

Lene Aagaard understreger, at hun som arkitekt vælger placeringen i forhold til de eksisterende bygninger. Der tænkes på udsigt til skove eller marker og måske lige dér hvor dyrene samler sig om aftenen. Der tænkes på solens gang - på solterrassen og den overdækkede terrasse med mulighed for grill og hygge.

- Der er også mulighed for at dreje huset lidt - at rykke det et par afgørende meter væk fra stalden eller en anelse højere op på bakken, og så få et endnu bedre vue ud over landskabet, siger hun.

Opdateret logistik

Ifølge arkitekten er det muligt at planlægge indretningen netop efter ens egne behov, og man kan spare mange kvadratmeter ved at starte forfra på indretningen og dermed få logistikken helt opdateret.

- Det er dermed muligt at få gjort loftshøjden moderne, der er akustiklofter og gulvene er ens og praktiske. Der er gulvvarme alle steder og den daglige komfort er lige, som man ønsker sig det, siger hun.

- Der er mange fordele ved, at alle materialer er nye, minimal vedligeholdelse, nøjagtig placering og billigt at opvarme. Og stilen kan være både helt traditionel, de nye mursten er smukke, levende og endnu ikke uoverskueligt dyre. Man kan vælge sprossede vinduer og et traditionelt vingetag og dermed opnå det samme som det gamle stuehus, bare hvor alt er præcist, som man ønsker sig det. Eller man kan vælge at stikke lidt ud og vise sin personlighed gennem en utraditionel facade, med spændende detaljer eller helt nye materialer, lyder det fra Lene Aagaard.

Fordele ved at bevare

- Bevarer man det ældre stuehus, kan man måske bedre føle, at man beholder familiens historie gennem den gamle bolig. Og er bygningen solid, kan vi komme langt med de oprindelige mure og en fin tagkonstruktion, fastslår arkitekten og minder om, at det er en lidt ny, men grøn tanke at bevare de ressourcer vi har og isolere bygningen, i stedet for at vælte den, for at brænde nye mursten.

- Er stuehuset for lille, kan vi bygge kvadratmeter til på en respektfuld måde.

Der er således flere fordele i dag end nogensinde, ved at bevare de ældre solide bygninger, og at opdatere dem i tidens ånd. Det er muligt at isolere en bygning indefra, således at man beholder et smukt murværk med detaljer, som det er svært at få råd til at opbygge i dag. Og en tilbygning kan være respektfuld både som ret moderne eller som en stil, der tilpasses den gamle del af boligen.

- Det er ofte et ønske at vandskure det gamle hus, når man flytter rundt på vinduer og døre, fordi det er tydeligt, hvor der er sat nye vinduer i. Det kan man jo godt, men det er også en del af historien, at der er sat større vinduer i, at der er flyttet lidt rundt eller, at noget mur er helt nyt. Og det er muligt at finde sten, der matcher de gamle sten rigtigt flot. Får man rodet meget rundt i facaden er nye fuger i hele facaden en smuk løsning - det løfter hele facadens udseende, siger Lene Aagaard.

Synlig tagkonstruktion

En synlig tagkonstruktion er, ifølge arkitekten, et stort ønske fra mange, og det er én af gaverne, man får, i det ældre stuehus.

- Man kan åbne en overetage helt i kip og dermed få udsyn til de dejlige gamle spær, siger hun og påpeger, at man kan isolere taget helt op til de nye krav, så indeklimaet bliver moderne, selvom huset er gammelt.

- Genbrugsmaterialer kan understrege, at man har valgt at bevare sit ældre hus, hvor det kan være en spændende løsning at finde gamle skoleborde som materiale i køkkenet eller en antik håndvask i badeværelset, lyder det inspirerende fra Lene Aagaard.

Genbrug hitter

Men både i det helt nye hus og i det oprindelige stuehus kan man bruge genbrugsmaterialer, mursten, gulve eller smukke gamle vinduer som skillevæg. Det giver, ifølge arkitekten, liv og varme.

- Til gengæld er nytænkning en fordel begge steder, siger hun og understreger, at det er muligt at oplægge et tag, der består af solceller, som ligner et skifertag.

Også akustikken skal indtænkes begge steder.

- Troldtekt eller de mønstrede gipslofter samt de moderne trælofter giver en mærkbart bedre lyd i rummene. Materialer har gennemgået en udvikling, hvor man kan vælge fremskridtet uden at glemme arven, og hvor man kan opnå et komfortabelt indeklima uanset husets alder, fastslår Lene Aagaard.

Hun vedgiver, at det er sværere end nogensinde at forudsige en pris på et byggeri, men tør alligevel godt komme med et prisgæt på, at renovering ligger i omegnen af 5.000 kroner pr. kvadratmeter inklusive moms lavere end for nybyggeri.

- Men hjertet skal nok have det sidste ord. Har man lyst til at prøve at bygge sit eget helt nye hus, eller er man alt for glad for det samle stuehus? Begge dele kan blive verdens bedste løsning, lover Lene Aagaard.

Ejendomme