bannerPos

20 kroner pr. kilo flæskesteg

En pris på 20 kroner pr. kg flæskesteg er billigt – også for billigt, hvis vi ønsker, at forbrugerne har indsigt i fair value for kvalitetsfødevarer, skriver Poul Erik Jørgensen. Foto: Colourbox

AF: POUL ERIK JØRGENSEN

LANDBRUGSDIREKTØR NYKREDIT
04-01-2020 09:45
Jeg er endnu ikke kommet mig helt over, at en discountsupermarkedskæde annoncerede med flæskesteg til 10 kroner pr. halve kilo, skriver landbrugsdirektøren i Nykredit i denne klumme.

Julen og året 2019 er gået, og det er ved at være tid til at gøre status.

Jeg er endnu ikke kommet mig helt over, at en discountsupermarkedskæde annoncerede med flæskesteg til 10 kroner pr. halve kilo. Det vil sige 20 kroner pr. kilo. Uden moms er det en pris på 16 kroner pr. kilo.

Det er billigt – også for billigt, hvis vi ønsker, at forbrugerne har indsigt i fair value for kvalitetsfødevarer, som baggrund for deres og vores forbrugsvalg og som en del af respekten for varerne.

Det viser, at kødvarer stadig er centrale i vores indkøb og kan tiltrække kunder, så underskud på én vare kan opvejes af de øvrige varer, som kunderne lægger i indkøbskurven. 

Fokus

Og så er det også tankevækkende, at annonceringen af kødvarer stadig sker i pris pr. halve kilogram – formentlig et levn tilbage fra den tid, hvor kød var meget dyrt for den almindelige forbruger, og hvor man derfor købte og spiste mindre kød i forhold til de øvrige elementer i kosten. 

Der er mange ting, der rører sig i omgivelserne for et landbrug. Klima og bæredygtighed, Brexit, EU-budget, efterafgrøder, gode svinepriser, ekstraordinært vådt efterår, osv.

Nytårsskiftet er tiden til at gøre status for 2019 og samtidig tænke fremad på de indsatser, man særligt vil fokusere på at udvikle i 2020.

Del af beretning

Regnskabsresultaterne forventes at blive meget forskellige for 2019 blandt andet på grund af økonomiske sektorforskelle mellem for eksempel minkproduktion og konventionel svineproduktion. Indenfor alle sektorer er der samtidig meget store individuelle forskelle. 

Så hver enkelt bedrift har sine resultater og forhold at reflektere over og opsamle erfaringer fra. På den baggrund og ud fra vurderingen af udfordringer og muligheder på bedriften og i omverdenen, kan man så lave sine planer og konkrete mål for særlige indsatsområder i 2020.

Det er relevant at nedskrive tingene og naturligt, at det faktisk kan være en del af årsberetningen for driftsregnskabet for 2019.

Selve regnskabet laves jo typisk med hjælp udefra, men årsberetningen er landmandens egen. Og værdien af processen er også først og fremmest landmandens egen. Men samtidig er det – sammen med budget og faktiske resultattal - er fantastisk godt grundlag for dialogen med blandt andet bedriftens finansieringspartner.

Godt nytår.

Sortsvalg i vinterhvede

Et højt, stabilt udbytte er den vigtigste parameter, når du skal vælge vinterhvedesort. Men ifølge Seges har også andre forhold betydning for sortsvalget.

Det varme vejr i pinsen har sat gang i flyvningen af hvedegalmyg

Planteavlskonsulenter landet over foretager hver uge observationer i afgrøderne og melder angreb af skadegørere ind til landskonsulent Ghita Cordsen Nielsen. Her er en kort status på denne uges registreringer.

Landbrug og safari i Uganda

Uganda rummer masser af muligheder, som kun få danskere har stiftet bekendtskab med endnu. Men landet tæt på ækvator er inde i en hastig udvikling, som også nogle danske landmænd er med i.

Grundloven i klemme mellem spildevand og corona

Bæredygtigt Landbrugs formand skulle have holdt denne tale ved grundlovsmødet på Gråsten Landbrugsskole. Ligesom så meget andet i denne tid blev mødet aflyst. Talen kan nu læses her.

Vegetabilske olier kan trække rapsprisen op

Der er gode nyheder at finde for rapsproducenter i disse dage. Prisen for mineralolie er kommet godt op på det seneste, og nu er der også en ny potentiel optur i vente for vegetabilske olier i udsigt. Det kan gå hen og gavne prisudviklingen for rapsfrø frem mod og måske endda også under den kommende europæiske høst.

Sortsblandinger som værktøj til risikospredning

Sortsblandinger i hvede er et vigtigt element i planteavlen for Peter Munk Lauritsen ved Ulstrup.
Side 1 af 1853 (37042 artikler)Prev1234567185118521853Next