bannerPos

Bæveren skal ikke påvirke landbrugsdriften

Hvis et areal, der får økologisk arealtilskud, på 40 hektar bliver oversvømmet på grund af bæverens dæmning, kan landmanden risikere at skulle betale flere års tilskud tilbage. Det kan ende på 370.000 kroner, viser Agri Nords beregninger. Foto: Colourbox

AF: PER JØRGENSEN

JOURNALIST
15-06-2020 09:37
Landmandens økonomi eller areal skal ikke påvirkes negativt af bæveren. Det mener formand for Agri Nord, Carl Chr. Pedersen.

Miljø- og fødevareministeriet skal have lavet en ny forvaltningsplan for bæveren og i den forbindelse har Agri Nord indsendt et høringssvar.

Bæveren skal ikke gøre landmandens økonomi dårligere, og den skal ikke indskrænke hans dyrkningsareal, lyder argumentet.

- Den almindelige landmand skal ikke betale den her regning, fordi der er nogen, der har besluttet at sætte bæveren ud i den danske natur, siger Carl Christian Pedersen, som er formand for Agri Nord.

Derfor opfordrer Agri Nord til, at Miljøstyrelsen laver en plan for, hvordan man vil holde bæveren væk fra landbrugsjorderne.

Problemet med bæveren er opstået, fordi der tilbage i 1999 blev sat seks bæver-familier ud i Klosterheden Plantage i Vestjylland.

De seks familier har formeret sig i en sådan grad, at de nu er observeret helt oppe nord for Limfjorden og helt i Sydjylland, hvor de også har oversvømmet arealer, fordi de bygger dæmninger i vandløbene.

- Bæveren og landbruget kan ikke forenes. Den kan ikke være på de arealer, vi afvander, fordi den er skyld i oversvømmelser, og det påvirker den samlede ejendom blandt andet på grund af kravene om harmoniareal. Bliver en stor del af landmandens jord oversvømmet, har han ikke nok jord til sine dyr, og i sidste ende får han et problem med banken, siger Carl Christian Pedersen.

Landmanden skal ikke have kæmperegninger

De arealer, som oftest vil blive oversvømmede, er naturarealer. På disse arealer modtager landmanden tilskud til naturpleje, almindelig grundbetaling og økologitilskud.

Hvis et areal, der får økologisk arealtilskud, på 40 hektar bliver oversvømmet på grund af bæverens dæmning, kan landmanden risikere at skulle betale flere års tilskud tilbage. Det kan ende på 370.000 kroner, viser Agri Nords beregninger. Dertil skal lægges det udbyttetab, han vil få.

Agri Nord foreslår derfor, at landmanden ikke kan trækkes i støtte, hvis der sker oversvømmelser på grund af bæveren.

Hvordan kommer unge i gang som landmænd?

Topkærgaard i Kasted nord for Århus dannede rammerne, da Favrskovegnens LandboUngdom og Økologisk Landsforening inviterede unge kommende landmænd til møde om generationsskifte og etablering i landbruget.

SLF henter virksomhedsrådgiver hos LandboSyd

SLF har pr. 1. august ansat Henning V. Boldsen som virksomhedsrådgiver. Han kommer fra en lignende stilling hos LandboSyd.

Vestjyllands Andel får fire nye afdelinger

Vestjyllands Andel har udvidet forretningen med fire nye afdelinger fra Bedsted i Thy til Gesten i Sønderjylland.

Spildevand er problemet

Flere medier har bragt historien om, at kvælstof fra landbruget er skyld i iltsvind i de indre danske farvande. Men i virkeligheden er det fosfor fra byernes spildevand (menneskegylle), der er årsagen.

Tilskud kan forbedre naturen og sikre en indtægt i Natura 2000-områder

Nu åbner en tilskudsordning til særlige Natura 2000-områder. Det kan forbedre naturværdien og samtidig give mulighed for tilskud til naturpleje, vurderer natur- og projektkonsulent i Agri Nord, Kirsten Badawi Plesner.

Årets særlige indsats: Indstil nu

Kender du en svineproducent, som gør en særlig indsats for dansk svineproduktion? Så er det nu du kan indstille ham eller hende til prisen »Årets særlige indsats«.

Travlhed før høst

Det er ikke kun serviceværkstederne, der summer af travlhed før høsten. Også lagerfolkene har travlt med at lægge ekstra stumper på hylderne, så de kan holde deres kolleger i serviceafdelingerne og kunderne forsynede i den travle tid.

Ujævn prisudvikling på det europæiske svinemarked

Mens de sydeuropæiske lande melder om overvejende stabile noteringer, falder slagtesvinenoteringerne i Mellemeuropa nogle steder meget.

DeLaval køber milkrite | InterPuls

DeLaval har foretaget yderligere investeringer for fremtidens løsninger inden for mælkeproduktion og service ved at overtage Milkrite | InterPuls fra Avon Rubber.

- Regnvejret redder det økologiske tredje slæt

De seneste dages regn er faldet på et tørt sted for de økologiske græsproducenter.Første slæt, som blev høstet omkring den 18-20 maj, har høj fordøjelighed men kommer til kort på proteinindholdet, viser de første prøver. 
Side 1 af 1872 (37439 artikler)Prev1234567187018711872Next