Grøn omstilling skal drive udviklingen på Sydhavsøerne

Der er udsigt til en kraftig forøgelse af produktionen af grøn strøm på Lolland-Falster, og det skal udnyttes lokalt. Til gengæld skal det være slut med at sende grøn strøm til København.

Holger Schou Rasmussen (S), borgmester i Lolland Kommune, mener ikke, at det er rimeligt, at hans borgere skal leve med udsigt til »glasmarker« og tårnhøje møller, for at københavnske virksomheder kan kalde sig grønne. Arkivfoto: Jakob Pedersen

Der er virkelig kommet gang i produktionen af grøn energi på Lolland-Falster. I 2023 producerede solceller og vindmøller på sydhavsøerne alt i alt 2.201.239 NWh. Det er fire gange så meget strøm, som der bliver forbrugt på øerne.

Men det skal der laves om på. Altså forbruget. For på øerne er det ambitionen at omsætte den grønne energi til flere arbejdspladser, også fordi selv om transmissionsnettet løbende bliver udvidet, er det ikke kraftigt nok til at kunne rumme produktionen i fremtiden.

Derfor anbefaler Energinet etablering af lokale forbrugsenheder som Power-to-X eller batteri-anlæg, der kan bidrage til at reducere kapacitetsproblemerne i elnettet.

Vi skal i langt højere grad end i dag bruge den grønne strøm lokalt, og det giver os gode muligheder for at tiltrække flere nye virksomheder, der skal bruge meget strøm i deres produktion. Grøn strøm bliver en værdifuld ressource, og den har vi masser af på Lolland-Falster.

Mikkel Wesselhoff

Stort potentiale

Der er et stort potentiale på Lolland-Falster for at øge det lokale elforbrug gennem etablering af Power-to-X anlæg eller andre typer af produktionsvirksomheder med stort strømforbrug.

- Vi skal i langt højere grad end i dag bruge den grønne strøm lokalt, og det giver os gode muligheder for at tiltrække flere nye virksomheder, der skal bruge meget strøm i deres produktion. Grøn strøm bliver en værdifuld ressource, og den har vi masser af på Lolland-Falster, siger Mikkel Wesselhoff, der er administrerede direktør hos Business Lolland-Falster.

Derfor er det også slut med at sende den grønne strøm til København, så virksomheder i hovedstadsområdet kan øge deres klimavenlighed.

Kan øge lokal beskæftigelse

Til gengæld skal området være med til at øge beskæftigelsen lokalt, siger Holger Schou Rasmussen, der er borgmester i Lollands kommune.

- Det er virksomhederne, der skal trække den grønne omstilling og etablering af yderligere produktion af VE (vedvarende energi, red.) strøm i Lolland kommune. Vi har god plads til nye VE-områder, men vi skal have noget ud af det lokalt, siger han og fortsætter:

- Derfor siger vi fremover først ja til etablering af nye områder med solceller eller vindmøller, hvis der følger en virksomhed med, der skal bruge den grønne strøm. VE produktion skal skaffe flere arbejdspladser til kommunen, siger den socialdemokratiske borgmester.

Ifølge DR Nyheder har Lolland Kommune også vedtaget en plan, der betyder, at en bygherre fremover skal dokumentere, at strøm bliver brugt lokalt, hvis man vil have en byggetilladelse.

Læs også