Solceller er stadig en god forretning

Selv om der på denne årstid ikke er mange solskinstimer kan det være værd at overveje at etablere solceller bag egen måler, typisk på taget af driftsbygninger.

Af Peter Mark Nielsen, energirådgiver i Velas

Store solcelleparker kan få mange følelser frem. De er ikke nødvendigvis kønne, og de optager store arealer landbrugsjord, men et solcelleanlæg på taget af et maskinhus eller en stald optager ikke plads, udsigten for naboer ændrer sig ikke af betydning. Men er det en god ide at lave sådan et anlæg, og er det i det hele taget muligt?

Prisen på solceller har de seneste par år stort set været i frit fald, så det er muligt at få et anlæg til under halv pris af, hvad det kostede for to-tre år siden. Dermed er det en ganske fornuftig forretning at lave et solcelleanlæg, særligt hvis du bruger strømmen selv samtidig med, at den produceres.

Grunden til, at det er særligt vigtigt, at strømmen produceres og bruges samtidig, er, at så sparer du både strømprisen og nettarifferne.

Hvor god forretningen er, afhænger altså af dit forbrugsmønster, men også af hvor du bor, da netselskaberne har forskellige tariffer, som du skal betale for at få strømmen leveret. Og selvfølgelig hvad strøm kommer til at koste i fremtiden, samt hvad du skal investere i selve anlægget.

Men kan du bruge det meste strøm selv, så ser vi på en investering med en tilbagebetalingstid på seks til syv år, og det er vel ikke så dårligt.

Udover selve økonomien er der også et plus på CO2-regnskabet. Solceller gør ikke et landbrug klimaneutralt, langt fra, men det giver da en vis besparelse på den konto.

Hvordan kommer du i mål?

Hvis du nu synes, at det er en god ide at lave solceller, så er der nogle ting, der skal være styr på, inden du lægger solcellerne op på taget.

Solceller giver en ekstra vægt på taget, og det er ikke sikkert, at bygningen er lavet til at kunne bære den ekstra vægt. For at finde ud af det, skal du have lavet en statikberegning. Denne beregning er som hovedregel et krav fra forsikringsselskabet for at bevare dækningen.

Kommunen vil de fleste gange have enten en anmeldelse eller en byggetilladelse, når det er solcelleanlæg på erhvervsbygninger, men der kan være stor forskel på, hvad de enkelte kommuner forlanger.

Sidst men ikke mindst skal du have lov af netselskabet til at lave anlægget i den størrelse, du gerne vil. Det kan være svært at forudse, hvor stort et anlæg du må etablere, da det kræver viden om kabeltykkelse. Forsikring, transformator og hvilke andre solcelleanlæg der er i området, al den viden har netselskaberne heldigvis, så de kan svare på, om du må lave det ønskede anlæg.

Når disse ting er på plads, er det bare at finde ud af, hvem der kan levere og montere anlægget bedst og billigst, og så få dem sat i gang, men selvfølgelig er der et par faldgruber, du skal være opmærksom på her også. Er pris og kvalitet i orden? Er alting med i de forskellige tilbud, eller skal din egen elektriker også lave noget som kommer oveni prisen? Er der det rigtige forhold imellem antal paneler og den valgte inverter og så videre.

Men når du så er igennem disse punkter, og solcellerne er sat op, er der heldigvis ikke en masse arbejde eller vedligehold ved et solcelleanlæg. På de fleste landbrugstage er taghældningen så stejl, at regnvandet holder dem rene, og der er ikke noget, der drejer rundt, som skal smøres og vedligeholdes.

Så alt i alt er solceller bag egen måler på taget af dine driftsbygninger en god forretning, både økonomisk og klimamæssigt, og du skal ikke forvente mere arbejde, fordi du etablerer et solcelleanlæg.

Faktaboks

  • Investering: 200.000 kroner

  • Årlig produktion: 63.000 kWh

  • Strømpris inklusiv tarif: 0,73 kroner pr. kWh

  • Tilbagebetalingstid: Seks år

Læs også