Fra kul og koks på havnen til moderne energikoncern
Ny bog fortæller historien om andelsselskabet OK, der har været dansk leverandør af energi siden 1913

Olieselskabet OK er især kendt som leverandør af benzin, diesel og fyringsolie. Men det startede for over 100 år siden med kul og koks på Aarhus Havn. Foto: Olieselskabet OK
ENERGI-HSTORIE Siden 1913 har andelsselskabet OK været leverandør af energi til danskerne, og de fleste kender det rød-hvide logo – fra tankstationen, fra sjove tv-reklamer eller måske fra et af de mange nye forretningsområder, som virksomheden har lanceret i nyere tid.
Det er derimod de færreste, der ved, hvad OK er opstået af og hvor stor en betydning, virksomheden har haft for sine omgivelser. Det ændrer en ny bog om selskabet nu på.
- Historien om OK er ud fra et erhvervshistorisk perspektiv usædvanlig – det er fortællingen om det lille århusianske andelsselskab, der ville gå egne veje og tage kampen op imod de helt store internationale aktører, siger Henrik Mølgaard Frandsen, der har en ph.d fra Aarhus Universitet indenfor infrastruktur og erhvervsudvikling.
Tæt samspil
Der har altid været et tæt samspil mellem OK og samfundet. Det gælder fx virksomhedens indflydelse på beskæftigelse og infrastruktur i og omkring Aarhus Havn og andre danske havne i forbindelse med dens kul- og olieaktiviteter samt ikke mindst det faktum, at OK har forsynet danskerne med energi i mere end 100 år.
I dag har OK-koncernen vokset sig stor og tæller blandt andet cleantech-virksomhederne Kamstrup og EnergiData.
- Vi er stolte af vores historie i OK, der i tidens løb har skullet omstille sig flere gange til nye energikilder og nye markeder. Det begyndte med koks og kul på havnen, så blev vi et olie- og benzinselskab, og i dag er vi et bredt funderet energiselskab, som er i gang med endnu en transformation i forbindelse med den grønne omstilling, siger Rasmus Boserup, kommunikationschef i OK.
Bogen er udgivet i samarbejde med Aarhus Byhistoriske Fond og har siden begyndelsen af december kunnet købes i boghandlen.
jba