Regeringen har besluttet at bygge en gasledning til 792 millioner kroner, der kan forsyne Lolland-Falster med klimavenlig energi.
Efter lang tids intens debat og forhandlinger har regeringen indstillet til Energinet, at det statslige energiselskab skal stå i spidsen for anlægget af en gasledning, der skal gå fra Sjælland til Lolland-Falster. Det medfører blandt andet, at der fundet en løsning, som sikrer en langsigtet bæredygtig omstilling af sukkerproduktionen i Danmark
Det glæder blandt andet klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S), som oplyser, at ledningen ventes færdigbygget i 2024.
- Det handler om at beskytte truede arbejdspladser og om at sikre grøn omstilling i alle dele af Danmark. Den nye gasledning vil allerede ved etableringen give store CO2-besparelser, og på sigt bliver det en helt CO2-neutral løsning, når vi får nok biogas, siger Dan Jørgensen og tilføjer:
- Hvis sukkerproduktionen i Danmark ikke får hjælp til at omstille sig, er vurderingen, at den ville flytte til et andet sted i verden. Det ville ikke være bedre for klimaet, og det ville være katastrofalt for Lolland-Falster.
Glæde hos Nordic Sugar
Anlægsomkostningerne til gasledningen er 792 millioner kroner. Heraf finansierer gashandleren Andel 84 millioner kroner ved en kontrakt om at aftage gas fra nettet i en 15-årig periode – gassen skal leveres videre til Nordic Sugar. De resterende anlægsomkostninger tariffinansieres. Både Andel og biogasproducenten Nature Energy har booket kapacitet i gasledningen i en 15-årig periode.
- Det er et vigtigt skridt for vores fortsatte konkurrenceevne internationalt og bidrager samtidig til, at Danmark kan opretholde en mere end 150 år gammel tradition for sukkerproduktion på Lolland-Falster, siger Jesper Thomassen, managing director, Nordic Sugar i Danmark.
Nordic Sugar er i dag er den næststørste CO2-udleder i industrien i Danmark, og gasledningen vil årligt skære 51.000 tons CO2 alene af udledningen fra Nordic Sugar-fabrikkerne, når kul og olie erstattes.
Lederskab i grøn omstilling
Ifølge Henrik Høegh, der er formand for Biogas Danmark og viceborgmester for Venstre i Lolland Kommue, understreger aftalen Danmarks lederskab i den grønne omstilling.
- Beslutningen sikrer, at vigtige industrier kan skifte fra kul og olie til biogas. Dermed viser Danmark resten af verden, hvordan grøn omstilling kan gennemføres, så vi fastholder tusindvis af arbejdspladser i industrien og skaber nye, permanente jobs i biogassektoren, siger han.
Biogasproduktionen udgjorde sidste år over 25 procent af det danske gasforbrug. Energistyrelsen forventer, at den danske biogasproduktion i 2030 kommer op på 52 petajoule og dermed udgør over 80 procent af gasforbruget.