Mens han mener, at fossilt kulstof burde brandbeskattes, ærgrer Thomas Kjær sig over, at de biogene kulstoffer ikke har en anden status.
- Det er et problem, at vi i landbruget er blevet puttet i en kasse, hvor CO2 er CO2 uden at skele til, om det er udledning af fossile eller biogene kulstoffer, konstaterer landmand Thomas Kjær fra Vrejlev Møllegaard i Vendsyssel.
- Vi kan ikke snakke os ud af, at vores maskiner er klimasyndere, fordi de bruger diesel, når de kører på markerne. Lavbundsjorde, der brænder af, fordi vi ilter dem, påvirker også klimaet. Men man bliver altså nødt til at skelne mellem, hvad der foregår over jorden, og hvad der foregår under, siger han.
- Det har taget naturen millioner af år at omdanne kulstof til olie, gas, kul og så videre, som vi så har formået at brænde af på 100 år. Derfor burde fossilt kulstof også brandbeskattes, mens man burde kigge anderledes på kredsløbet for det biogene kulstof. For der er altså forskel på det CO2, en gris udleder, når den spiser korn og det CO2, der kommer op af skorstenen på en fossilt drevet motor, fastslår han.
- Vi fodrer vores køer og grise med planter, der i forvejen har optaget CO2, og når de så udskiller det som metan, bliver det forholdsvis hurtigt optaget i kredsløbet igen via planterne på markerne, konstaterer Thomas Kjær, der savner, at omverdenen får øjnene op for, at landbruget kan blive en af de helt store klimahelte.
- Med teknologier til at omdanne biomasse til flydende CO2 og biokul, der kan binde kulstof i tusinde år, er vi i landbruget som nogle af de eneste i stand til at lave et decideret negativt klimaftryk, men det er altså vigtigt, at få forklaret det her CO2-kredsløb bedre for at få den kredit, vi har krav på. For det ligger virkelig den animalske produktion til last, at regeringen og mange meningsdannere ikke kan se forskellen, siger han.
Thomas vil bevise, at landbruget kan løse og tjene penge på CO2-udfordringer