Södra er klar til fremtiden med klimarigtige træpiller

I en tid, hvor klimadagsordnen fylder mere og mere, er Södra Wood, der har dansk kontor i Nordsjælland, på forkant med udviklingen ved hjælp af klima-certificeringer.

FIRMA Mens året som landmand er præget af spidsbelastninger i forbindelse med sommerens høst, er situationen en helt anden, hvis man hedder Anders Gøricke og arbejder i den danske afdeling af Södra Wood.

- Vores højsæson starter typisk, når folk opdager, det er blevet koldt, og så begynder det typisk at gå stærkt. Hvis man sammenligner med landbruget, varer vores højsæson fire-fem måneder, fortæller Anders Gøricke, der er markedschef for biobrændselsdivisionen i firmaet.

Södra Wood har dansk hovedsæde i Hillerød, men som rent geografisk strækker sig over hele landet med lagerfaciliteter. Det er nødvendigt, når man som Södra Wood leverer træpiller og biomasse til især store, men også mindre varmeværker.

- Vi handler blandt andet med tømmer og papirmasse som de to største forretningsområder. Men når man producerer tømmer, har man også en masse restprodukter, fortæller markedschefen og uddyber:

- Det er sådan, at når man skærer en kubikmeter træ i brædder, har du også en kubikmeter biomasse. Og den er jeg med til at omsætte – den biomasse. Og der laver vi blandt andet træpiller af noget af det. Og det går rigtig godt.

Sydsvenske træer

Mange af de træpiller, som selskabet sælger, er baseret på råvarer, der er produceret i Sverige, men bliver solgt på det danske marked. Det er primært Sydsverige, træet kommer fra.

- Södra er ejet af cirka 50.000 skovejere i Sydsverige, og vi plejer populært at sige, at hvert andet træ syd for Jönköping er et Södra-træ, siger Anders Gøricke og gør opmærksom på, at Södra faktisk har noget til fælles med den danske andelsbevægelse.

- Södra er bygget op på den måde, at man så vidt muligt betaler markedsprisen for de råvarer, der bliver leveret ind. Hvert år har man så overskudsdeling eller efterbetaling, som man kender det i Danmark. Og det fungerer på samme måde i Södra.

CO2-neutralt

Det store fokus på fremtidens klima og de udfordringer, som den globale opvarmning, er ikke gået upåagtet hen hos Södra, forklarer Anders Gøricke.

- Forbrugerne kan så altid hive de certifikater frem og vurdere, om det er bæredygtigt eller ej.

Anders Gøricke

- Jeg synes, det er rigtig godt, at vi diskuterer det. Det er også godt, at vores børn og os selv får taget hul på den diskussion, for vi skal helt generelt gøre det bedre, siger han og fortsætter:

- Jeg synes så også, at vi i Danmark er langt foran mange andre lande i Europa. Jeg tror endda, det kan gå hen og blive sådan, at vi viser, hvordan man skal producere klimavenligt med energivenlige råstoffer, og så kan vi eksportere vores viden til udlandet.

Selv spiller Södras produkter fint i forhold til krav om mindre udledning af CO2. Det skyldes, at selskabet har fået certificeret sine produkter som CO2-neutrale.

- De varer, vi sælger, er CO2-neutrale. Det er selvfølgelig noget, man bare kan sige, men rigtig mange af vores varer bliver solgt på sådan nogle certifikater, der hedder SPP, FSC og PEFC.

- Det er dokumentation for, hvordan træet er håndteret og produceret. Forbrugerne kan så altid hive de certifikater frem og vurdere, om det er bæredygtigt eller ej. Men det er garantien for at de varer, vi sender ud, er bæredygtige, påpeger markedschefen.

Lys fremtid

Selv ser Anders Gøricke en lys fremtid for selskabet. Efterspørgslen på eksempelvis biobrændsel fejler i hvert fald ikke noget, og samtidig er Södra med tiden blevet endnu bedre til at producere det effektivt.

- Jeg tror, vi kommer til at se en meget positiv udvikling på området. Der sker det i øjeblikket, at man fokuserer meget på el, og der er mange steder i Danmark, hvor man har oliefyr, og der sidder forbrugerne ofte i den diskussion, om de skal tage en varmepumpe, eller om de skal tage træpiller.

- Hvordan den fordeling er, ved jeg ikke, men jeg tror, den måske er 50-50. Så vi får stadig nye kunder, men det er måske ikke lige så heftigt, som det tidligere har været. Til gengæld arbejder vi jo også uden for Danmarks grænser, og mange steder er der stor efterspørgsel, slutter Anders Gøricke.

Læs også