Der skal strammes op på framalkningsrutinerne

Trods forbruget af antibiotika er faldet det seneste år, er antallet af antibiotikauheld ved malkningerne ikke fulgt med.

Det er mangelfuldt management ved malkning, som er årsagen til at forekomsten af antibiotikauheld ikke er faldet i takt med forbruget af antibiotika.

Det mener Michael Farre, som er specialdyrlæge og chefkonsulent ved Seges.

Forbruget af antibiotika til voksent kvæg er faldet med 12 procent det seneste år. Den gode nyhed skyldes ifølge Michael Farre, at mange besætninger helt i tråd med de seneste forskningsresultater har droppet at supplere behandlingen i yveret med injektion i kroppen ved behandling af yverbetændelse.

Men årsagen er også, at selve antallet af yverbehandlinger er faldet. Helt nøjagtigt er det faldet fra 0,25 procent til 0,22 procent i ydelseskontrollerede besætninger, skriver Landbrugsinfo.

Få styr på malkerutinerne

Men trods en god nyhed om et faldende forbrug af antibiotika til voksent kvæg, er antallet af antibiotikapåvisninger ikke faldet tilsvarende. Det seneste år var 117 prøver positive ved antibiotikakontrollen. Det er den samme procentdel af undersøgte prøver som de foregående fem år.

Al mælk testes ved ankomst til mejeriet, og antallet af antibiotikapåvisninger er derfor ikke et direkte problem i forhold til fødevaresikkerheden.

- Men det er et rigtig skidt signal om, at der ikke er styr på malkerutinerne, fastslår Michael Farre på Landbrugsinfo.

Store konsekvenser

Han er ikke alene, men bakkes op af chefkonsulent i Mejeriforeningen, Christian Bruun Kastrup.

- For mejerierne er det kritisk, når mælken testes positiv ved ankomst til mejeriet og skal kasseres. Det rammer ikke kun mejeriets planlagte produktioner og indtjening, men også alle leverandører til mejeriet, som derved også mister indtjening, fastslår han på Landbrugsinfo.

Tre trin der forebygger antibiotikauheld ved malkning

Michael Farre, Seges giver en kraftig opfordring til at stramme op på antibiotikarutinerne ude i besætningerne, på Landbrugsinfo.

De tre vigtigste trin er:

  • Udpeg en person, som er ansvarlig for, hvornår en ko må malkes i tanken igen.

  • Opmærk alle køer før behandling, og indtast framalkning i automatiske systemer før behandling.

  • Separer behandlede køer fra, og malk dem sidst.

Læs også