Kolonihaveforening ramt af fjerkræsygdom

Fødevarestyrelsen har fundet Newcastle Disease i blandt andet duer i en kolonihaveforening i Næstved.

Det er første gang siden 2005, at myndighederne har fundet Newcastle Disease i Danmark. Foto: Jesper Hallgren

Omkring 1.100 duer, høns og andre fugle fra en kolonihaveforening på Ålestokvej i Næstved blev for nylig aflivet. Det sker efter analyseresultater fra Statens Serum Institut viste, at der er Newcastle Disease blandt dyrene.

Der blev indsendt prøver, da der i dyreholdet blev konstateret usædvanligt mange syge og døde duer. Det er første gang siden 2005, at myndighederne finder fjerkræsygdommen i Danmark.

Kolonihaveforeningen tæller i alt 23 medlemmer med både duer, hobbyhøns og andre prydfugle. Også duer på en anden adresse i området er ramt.

Newcastle Disease er dødelig for de fleste arter af fjerkræ og fugle, men ikke farlig for mennesker, heller ikke hvis man spiser æg eller kød fra smittede dyr.

Risiko for tabt eksport

I fjerkræerhvervet er det obligatorisk at vaccinere mod Newcastle Disease, så hos Fødevarestyrelsen er dyrlægerne ikke bekymret for, at sygdommen spreder sig til landets store hønse- og kalkunfarme, sådan som det har været tilfældet med fugleinfluenza.

Men i kolonihaveforeningen i Næstved blev alle fugle aflivet – af hensyn til dyrevelfærden og af hensyn til eksporten.

- Udbruddet med Newcastle Disease betyder desværre, at vi risikerer at lande uden for EU lukker for blandt andet importen af danske æg og fjerkræ i minimum tre måneder. Det betyder tabte eksportindtægter for erhvervet i millionklassen, forklarer veterinærchef i Fødevarestyrelsen, Mette Kirkeskov Sie.

Zoner med særlige regler

Hun oplyser, at Fødevarestyrelsen nu går i gang med at undersøge om fjerkræsygdommen har spredt sig til fugle hos hobbyavlere, der kan have købt æg og fjerkræ fra kolonihaveforeningen i Næstved eller på anden vis har været i kontakt med haveforeningen.

Fødevarestyrelsen har oprettet tre-kilometers beskyttelseszoner og ti-kilometers restriktionszoner rundt om henholdsvis kolonihaveforeningen og den anden smittede adresse.

Inden for zonerne er det blandt andet forbudt at sælge og flytte æg, høns og andre fugle, medmindre man får en særlig tilladelse fra Fødevarestyrelsen.

Ejerne af fjerkræ og fugle skal endvidere holde dyrene isoleret og beskyttet mod kontakt til andre dyr, herunder vilde fugle.

Læs også