Newcastle disease nedkæmpet i Næstved

Der er igen åbnet for salg af æg og flytning af fjerkræ på Næstved-egnen, efter et udbrud af Newcastle disease tidligere på sommeren.

I juni ramte fuglesygdommen Newcastle disease duer og høns i en kolonihaveforening på Ålestokvej i Næstved og hos en hobbyavler ved Stenstrup. Af hensyn til dyrevelfærden og for at undgå smittespredning blev mere end 1.000 fugle aflivet af Fødevarestyrelsen. 

Samtidig lagde Fødevarestyrelsen en række restriktioner på både hobbyhønsehold og professionelle besætninger i området. Blandt andet blev det forbudt at sælge æg og flytte fugle i to ti-kilometers zoner rundt om de ramte områder.

Siden er de mange bure blevet rengjort og desinficeret, og der er nu igen åbnet op for at sælge æg og fjerkræ, som før myndighederne oprettede beskyttelses- og overvågningszoner i området. 

- Det har bestemt ikke været nogen rar oplevelse for de mange involverede at se deres dyr blive aflivet. Men vi har mødt stor samarbejdsvilje og hjælpsomhed. Derfor er det også en stor glæde, at vi nu kan ophæve restriktionerne, så folk kan komme videre med enten deres hobby eller erhverv, siger veterinærdirektør i Fødevarestyrelsen, Charlotte Vilstrup.

Avlere kan gøre en indsats

Newcastle disease findes i vilde fugle, også i Danmark. For mange typer af fjerkræbesætninger er der derfor krav om vaccination mod sygdommen, men andre fjerkræejere kan overveje vaccination for at beskytte deres dyr. Og der er andet, man kan gøre, lyder det fra Fødevarestyrelsen.

- Man kan stadig mindske risikoen for at fjerkræ bliver smittet med Newcastle disease ved at undgå kontakt til andre besætninger. Og skifte fodtøj inden man går ind til sine høns eller duer, skriver styrelsen i en meddelelse og fortsætter:

- Husk, at det er lovpligtigt at vaccinere sine duer mod Newcastle disease, hvis de deltager i kapflyvning. Det samme gælder, hvis man skal have duer eller høns på udstilling. ​

Det var i øvrigt første gang siden 2005, at der i Danmark var udbrud af Newcastle disease, som ikke er farlig for mennesker.

Læs også