Fødevarestyrelsen advarer: Høj risiko for fugleinfluenza

Fortsat stigning af fugleinfluenza i Europa får Fødevarestyrelsen til at skrue op for trusselsvurderingen. Fra den 23. november skal høns og andet fjerkræ som hovedregel holdes inde.

For anden gang i denne måned skruer Fødevarestyrelsen op for trusselsvurderingen af fugleinfluenza, og hæver nu vurderingen fra middel til høj.

Ændringen kommer, fordi myndighederne i EU's medlemslande i første halvdel af november har fundet højpatogen fugleinfluenza i mere end 70 besætninger og mere end 120 vilde i Europa.

Den meget smitsomme fugleinfluenza kan give meget alvorlige symptomer hos fugle, blandt andet diarré, øjenbetændelse, problemer med vejrtrækning og en høj dødelighed. Kun i sjældne tilfælde kan sygdommen smitte til mennesker, der har tæt kontakt til smittet fjerkræ.

I fremmarch

- Alene i år har der været otte tilfælde af fugleinfluenza i besætninger i Danmark, senest i en hobbybesætning i Sønderjylland og på en større kalkunbesætning på Vestsjælland.

- Når vi dertil lægger de seneste mange fund i vilde fugle i Europa, vurderer vi, at der er høj risiko for, at smitten hurtigt kan sprede sig til både besætningerne og blandt de vilde fugle. Af hensyn til dyrevelfærden og eksporten indfører vi derfor nu en række skærpede krav til både hobbyavlere og professionelle fjerkræfolk, forklarer kontorchef i Fødevarestyrelsen Camilla Brasch Andersen.

At risikoen for fugleinfluenza nu er høj, betyder, at fugle og fjerkræ fra og med den 23. november skal holdes under tag og bag hegn, og dermed ikke kan være ude i det fri.

Ejerens pligt

Kravet gælder de fleste fuglehold både hobbyhøns i baghaven og store professionelle farme, da det afhænger af, hvad hensigten med fuglene er. Dyrskuer og udstillinger er også forbudt fra den 23. november.

Enkelte undtagelser fra kravet om indelukning:

Hønsegårde, som er mindre end 40 kvadratmeter og alle mindre farme, hvor kun ejerne selv spiser alle deres æg og alt kød fra deres fjerkræ, og varerne således ikke forlader matriklen. Det gælder også for mindre farme med prydfugle, for eksempel påfugle og papegøjer.

Du har pligt til at kontakte en dyrlæge, hvis dine dyr får symptomer på fugleinfluenza. Det kan for eksempel være øget dødelighed, ophørt æglægning, luftvejslidelser, øjenbetændelse og diarré.

- Smittebeskyttelse er ejerens ansvar, lyder det fra Fødevarestyrelsen, der følger situationen i Europa tæt.

Øger opmærksomhed

Styrelsen øger samtidig opmærksomheden omkring indrapportering af fund af døde vilde fugle.

Den samlede risiko for smitte med HPAI til dansk fjerkræ gennem samhandel er uændret – det vil sige fortsat lav, lyder det fra styrelsen.

Læs også