Østjysk ægproducent i klemme med møg fra 66.000 høns

Ægproducent Jens Skovgaard-Jensen skal holde på containere fyldte hønselort minimum tre uger endnu på sin gård i Båstrup nær Hedensted.

Jens Skovgaard-Jensen forstår ikke Fødevarestyrelsens beslutning om, at han godt må sende sine æg afsted til pakkeriet, men må ikke sende sit hønsemøg afsted til biogasanlægget i Horsens.

Hønsegården ligger nemlig indenfor en restriktionszone på ti kilometer, som blev lavet af Fødevarestyrelsen efter fund af fugleinfluenza på en gård i Ørum nær Horsens nytårsdag, skriver TV Syd.

Jens Skovgaard-Jensen har søgt dispensation for at kunne sende sine æg til pakkeriet og hønsemøget fra hønsene til biogasanlægget i Horsens.

Efterfølgende modtog han svar fra Fødevarestyrelsen, som har givet ham afslag om at hønsemøget kan blive afhentet. Det er på trods af et tidligere besøg fra styrelsen, hvor hans besætning ellers blev godkendt efter gennemsyn for fugleinfluenza på gården.

- Alt sammen er mig fuldstændigt uforstående, når de har godkendt min besætning. Det er grotesk, når man kan køre fødevarer ud af zonen, siger Jens Skovgaard-Jensen til TV Syd.

Begrundelsen for afslaget er kommet på baggrund af EU Kommissionens forordning. I afslaget fremgår det, at gødning ikke må flyttes inden for, fra eller til restriktionszoner, medmindre det flyttes til et deponeringsanlæg. Her bliver et biogasanlæg ikke betragtet som et deponeringsanlæg.

Så indtil videre har Jens Skovgaard-Jensen, efter tilladelse fra Fødevarestyrelsen, måttet sprede sit hønsemøg ud over sine egne marker.

Arbejdet for Jens Skovgaard-Jensen står nu på at finde gylletank, som han kan leje indtil 5. februar, hvor restriktionerne ophører.

Læs også