De danske landmænd står i disse år foran mange opgaver, som med rette kan betegnes som udfordringer eller problemer, og derfor er sammenhold vigtigere end nogensinde.

Der er ingen tvivl om, at Landbrug & Fødevarer – og de mange underliggende landboforeninger over hele landet – spiller en afgørende rolle i det politiske spil, og derfor er det også vigtigt, at landmændene bakker op (læs er medlem) om de lokale landboforeninger.

På generalforsamlingerne benyttede landbomændene også muligheden for at gøre opmærksom på, at det er så vigtigt at stå sammen.

I Østdansk Landboforening fortæller formand Henrik Nordgaard Hansen, at foreningen ofte oplever, at ikke-medlemmer sætter spørgsmålstegn ved værdien af et medlemskab. Hvad får man egentlig ud af at være medlem?

- For både vores forening og andre lignende organisationer må jeg bare sige, at det har stor betydning, at vi forener os i en tid, hvor samarbejde og fællesskab er mere relevante end nogensinde, påpeger Henrik Nordgaard Hansen og tilføjer:

- Et aktuelt eksempel er aftalen om den grønne trepart, som giver os unikke muligheder for at arbejde sammen om bæredygtige løsninger. I foreningerne kan vi styrke samarbejdet og dele vores fagligheder, hvilket skaber en stærkere stemme for dansk landbrug.

Landbrug & Fødevarer – med formand Søren Søndergaard i spidsen – spiller en afgørende rolle i det politiske spil, og derfor er det også vigtigt, at landmændene bakker op om de underliggende landboforeninger. Foto: Morten Ipsen

Landbrug & Fødevarer – med formand Søren Søndergaard i spidsen – spiller en afgørende rolle i det politiske spil, og derfor er det også vigtigt, at landmændene bakker op om de underliggende landboforeninger. Foto: Morten Ipsen

Udvidet vidensgrundlag

Ved at være medlem af de lokale landboforeninger bliver man samtidig en del af Landbrug & Fødevarer, hvis talerør styrkes af størrelsen på medlemsskaren. Landbrug & Fødevarers vidensgrundlag bliver også udvidet gennem foreningernes kontingent, hvilket er til gavn for hele branchen.

- Landbrug & Fødevarer er med de lokale landboforeningerne en slags arbejdsgiverforening, hvor vi står sammen om at få de bedst mulige vilkår til at kunne producere fødevarer under. I disse tider, hvor antallet af landmænd er hurtigt nedadgående, er det endnu vigtigere end før. Hvis ikke vi står sammen, kan vi blive spillet ud mod hinanden, og det kommer absolut ikke erhvervet til gode, fastslår Henrik Nordgaard Hansen.

- Hvis ikke vi står sammen, kan vi blive spillet ud mod hinanden, og det kommer absolut ikke erhvervet til gode.

Henrik Nordgaard Hansen

- Lovgivningen er efterhånden, fortsætter han, blevet ret indviklet, og vi er nødt til at arbejde sammen for at have en vis pondus. Tænk for eksempel på de mange vandprøver, der skal tages, og de mange eksperter, der udtaler sig om vandmiljøet, for at kunne modbevise fejl i myndighedernes antagelser.

Gode sidegevinster

Henrik Nordgaard Hansen pointerer også, at de sociale arrangementer bidrager til at styrke fællesskabet blandt landmændene, hvilket giver os mulighed for at lære af hinanden og udveksle erfaringer.

- Fællesskabet gør det lettere at samarbejde på tværs af fagligheder, og dermed sammen udnytte, når der – som det viser sig med den grønne trepart – åbner et vindue for dansk landbrug til at vise vores bidrag til den grønne omstilling. Gennem vores foreninger kan vi også holde os opdaterede på udviklingen inden for de mange områder, der påvirker faget, forklarer landboformanden.

- Det er altså så vigtigt, at vi landmænd alle står sammen og taler med én stemme. Det er en styrke, når vi sammen både kan blive klogere, formidle vores indsats og arbejde sammen med det omgivende samfund, lyder det fra Henrik Nordgaard Hansen, som også gør opmærksom på, at et medlemskab giver nogle gode sidegevinster.

- Landbrug & Fødevarer har opnået gode aftaler med blandt andet brændstoffirmaer, feriesteder, brugskunstbutikker og oplevelsesparker om gode priser til foreningens medlemmer. Og så kan man i øvrigt trække kontingentet fra i skat, fortæller Henrik Nordgaard Hansen.

Halv pris til faglige møder

På VKST-generalforsamlingerne lød der også gentagne opfordringer om solidaritet, ikke alene blandt medlemmerne men også de landmænd, som står helt uden for eller måske er medlem i andre organisationer og grupperinger, der ikke er med i det hektiske arbejde med implementeringen af kravene, og måske taler imod Landbrug & Fødevarers deltagelse i den grønne trepart.

- Hvert enkelt medlemskab er vigtigt som opbakning og som bidrag til både foreningens politiske og faglige arbejde. Derfor har vi indført, at alle aktive medlemmer får halv pris ved deltagelsen i faglige møder i VKST, fortæller Sara Jul Sørensen, næstformand i VKST.

Hun opfordrede derfor medlemmerne til at tale med naboer, som måske ikke er med i landboforeningen, og på den måde er gratister i det vigtige fællesskab.

- Det her handler om at nå i mål, men treparten handler ikke om at være medlem eller ikke-medlem. Det er et spørgsmål om at få alle med, og derfor inviterer vi også ikke-medlemmer med til de kommende møder. For i sidste ende rammer det jo jer medlemmer, hvis naboen ikke er med i indsatsen i lokalområdet, pointerede hun.