De lavthængende frugter er plukket

Jule- og nytårshilsen fra Bornholms Landbrug & Fødevarer.

Af formand Lars-Ole Hjorth-Larsen

Når jeg skal skrive årets sidste hilsen, er det nærmest en tradition, at jeg tankemæssigt begynder ude i den store verden – globaliseringen, om man vil – og gradvis nærmer mig Bornholm og vores bornholmske forhold.

Når jeg så er færdig, har jeg intet med om globaliseringen. Det ligger lidt langt ude. Det bliver anderledes i år. Indgangsvinklen er den aktuelle afregningspris for raps. Den er nemlig fordoblet siden i fjor – til nu fem kroner pr. kg. for 2021-høst.

Det er dog noget. Og årsagen? At rapshøsten har slået helt fejl i Canada. Når dét sker, rammes vi altså på Bornholm. Det gjorde vi også den tidligere amerikanske præsident, Donald Trumps »America First«. Det gavnede i USA og ramte Bornholms Andelsmejeri hårdt med en lavere afregningspris til andelshaverne.

Putin i Rusland, Tysklands nye regering og kinesernes beslutninger kan også give dønninger på Bornholm. Vi er nøje forbundet med resten af verden, både når det gælder om at hente ny landbrugsviden, og når det gælder vores indtægter og udgifter.

Så der er nok at tænke over for en privat leder i det bornholmske landbrug, hvor også klimadebatten fylder mere og mere. Klimaforandringerne er en stor udfordring. Og vi i landbruget er klar til at levere et intelligent modtræk.

Vi kræver blot, at kommende tilpasninger skal kunne foregå på en klog måde. Vi skal fortsat kunne producere mere med et mindre input. Det har dansk landbrug gjort i talrige år, hvilket bringer os i en meget flot position i verden. De lavthængende frugter er dog nu også plukket, så processen må speedes op via ny forskning.

Det giver sig selv, at den bedste viden i relation til at bearbejde vores klimaaftryk skal ud til det praktiske landbrug tidligst muligt. På den baggrund kan vi godt være lidt stolte af, at vi i Bornholms Landbrug & Fødevarer har haft tre velbesøgte workshops med kompetente personer udefra.

Man ryster så på hovedet af de underlige forslag, der handler om at sætte produktionen ned. Personer med disse forslag har givetvis en helt anden dagsorden. Det drejer sig ikke om klima. Det drejer sig om en udtalt uvilje mod landbrug og os.

De er manipulatorer til gunst for deres private interesser. Glem dem. Dog fik den nuværende regering – uden hensyn til Grundloven – totalt ødelagt vores fremragende minkproduktion. Man kan ikke føle sig sikker her i landet, når rene ulovligheder benyttes og forsvares af den siddende regering.

Det må vi prøve at glemme for en stund, så vi kan nyde den resterende del af december.

Glædelig jul og godt nytår.

- Man ryster så på hovedet af de underlige forslag, der handler om at sætte produktionen ned. Personer med disse forslag har givetvis en helt anden dagsorden. Det drejer sig ikke om klima. Det drejer sig om en udtalt uvilje mod landbrug og os.

Lars-Ole Hjorth-Larsen

Læs også