Bornholmsk formand får ny rolle – og stopper

Frederik Tolstrup stopper som formand for Bornholms Landbrug & Fødevarer og bliver i stedet foreningens sekretær efter generalforsamlingen den 20. marts.

Der skal senere i marts vælges en ny formand for Bornholms Landbrug & Fødevarer (BLF). Frederik Tolstrup stopper således på posten, og det er bare to år efter, han afløste Lars-Ole Hjorth-Larsen, som i marts 2022 valgte at sætte punktum i bestyrelsen efter hele 14 år som formand.

40-årige Frederik Tolstrup får dog fortsat en central rolle i Bornholms Landbrug & Fødevarer. Han skal nemlig fremover varetage rollen som foreningssekretær på Kannikegaard i Aakirkeby, og det er i stedet for den tidligere BLF-direktør, Thomas Bay Jensen, der – som tidligere skrevet i LandbrugØst – har fået nyt job og pr. 1. marts er tiltrådt som driftsdirektør i Rønne Havn.

Bestyrelsen i BLF har drøftet tingene, og er kommet frem til, at Frederik Tolstrup skal løfte nogle af de opgaver, som Thomas Bay Jensen tidligere har haft. Frederik Tolstrup har et grundigt kendskab til foreningen, til medlemmerne og til det, bestyrelsen arbejder med.

- Selvom rådgivningen er lagt i hænderne på VKST, skal der stadig være fokus på at skabe fremdrift i den store forandring, vi befinder os i, lyder det i en meddelelse fra BLF.

Ny formand efter konstituering

På den kommende generalforsamling, onsdag den 20. marts på Hotel Balka Strand ved Nexø, forlader Frederik Tolstrup formandsposten, men fortsætter som menigt medlem af bestyrelsen for BLF.

- Det er ikke muligt at være både foreningssekretær og formand. De to hverv bør ikke varetages af den samme person, påpeger Frederik Tolstrup, der sammen med de øvrige bestyrelsesmedlemmer skal vælge ny formand, når bestyrelsen skal konstituere sig efter generalforsamlingen.

Frederik Tolstrup, der tidligere har været griseproducent på Bornholm, men nu »kun« driver planteavl på 300 hektar, vurderer umiddelbart, at han i gennemsnit kommer til at bruge én dag om ugen på arbejdet som foreningssekretær.

Et kæmpe paradoks

Han har været glad for sine to år som formand, og han påpeger, at det har »været en ære at repræsentere de bornholmske landmænd«.

- Det er et kæmpe paradoks i vores erhverv, at vi bliver dygtigere, og erhvervet udvikler sig i en bedre retning for hvert år, der går, samtidig med, at der i nogle dele af pressen og i den danske offentlighed er en massiv kritik af vores erhverv.

Frederik Tolstrup

- Jeg er imponeret over hvor mange dygtige landmænd, vi har her på øen. Vi har dog nogle politiske udfordringer. Klima, men især kvælstofreguleringen, er to oplagte områder, hvor vi ikke er kommet i mål med det, vi ønsker, udtaler Frederik Tolstrup og tilføjer:

- Det er et kæmpe paradoks i vores erhverv, at vi bliver dygtigere, og erhvervet udvikler sig i en bedre retning for hvert år, der går, samtidig med, at der i nogle dele af pressen og i den danske offentlighed er en massiv kritik af vores erhverv.

- Det er svært at acceptere for mange af os, og jeg har derfor brugt meget tid på at deltage i den offentlige debat. Det har ikke været nemt, men i bestyrelsen fortsætter vi arbejdet, fastslår han.

Læs også