bannerPos

L&F: Der er brug for milliarder til ny forskning

En indsats, der gavner miljø og klima, og samtidig giver bedre økonomi i landbruget er langt fra umulig, mener områdedirektør i Landbrug & Fødevarer, Anders M. Klöcker. Arkivfoto

Henning K. Andersen

13-04-2019 09:26
Landbrug & Fødevarer har formuleret en ny forskningsstrategi til gavn for erhvervet, men også klimaet. Det vil koste milliarder af kroner.

Hvordan skal dansk landbrug klare udfordringer som klima, miljø, fødevaresikkerhed, biodiversitet og dyrevelfærd? Hvis det står til områdedirektør i Landbrug & Fødevarer, Anders M. Klöcker, er forskning et nøgleord i den sammenhæng.

Derfor har han på vegne af Landbrug & Fødevarer sat en ny forskningsstrategi i søen med det mundrette navn »Forskningsstrategi 2030 for dansk landbrug: Ind i fremtiden gennem forskning og nye løsninger«.

- Man skal hele tiden huske, at det kan godt være, at vi kan blive bedre på klima og på dyrevelfærd, men samtidig skal vi blive bedre til at tjene penge

Anders M. Klöcker, områdedirektør, Landbrug & Fødevarer

Strategien sætter fokus på syv forskningsplatforme, der skal være med til at gøre udfordringer til muligheder og løsninger inden for blandt andet bioraffinering, cirkulær bioøkonomi og økologi.

Det handler ifølge Anders M. Klöcker både om at give bedre betingelser for miljø og klima, samtidig med at man styrker bundlinjen hos den enkelte landmand.

- Vi vil forbedre den dobbelte bundlinje, og med det mener vi, at de to ting skal gå hånd i hånd. Uanset hvor man måtte udvikle noget videre i det her erhverv, skal man hele tiden huske, at det kan godt være, at vi kan blive bedre på klima og på dyrevelfærd, men samtidig skal vi blive bedre til at tjene penge, for uden penge intet landbrug, siger han, og fortsætter:

- Det behøver ikke at være hinandens målsætninger. Tværtimod er udgangspunktet her, at det kan gå hånd i hånd.

Tre målgrupper

Hos universiteterne i Aalborg, Aarhus og København, Syddansk Universitet, DTU samt Teknologisk Institut og Alexandra Instituttet har initiativet fra Landbrug & Fødevarer fået en god modtagelse. 

Ifølge Anders M. Klöcker er strategien især henvendt mod tre forskellige målgrupper. Det gælder blandt andet landmænd.

- Vi går for det første efter at få fat i vores eget bagland, til landmændene der sidder med i sektorbestyrelser, som tager beslutninger om hvilke projekter, man vil satse på, når man søger midler.

-  Vi henvender os også til forskningsinstitutioner og universiteter for at fortælle om, hvad vi mener, der er det vigtige, og hvad vi gerne vil være med på i erhvervet for at skabe en endnu bedre dynamik i det samarbejde, vi har med dem. På mange områder er det samarbejde rigtig godt, men der er andre punkter, hvor vi gerne vil have en endnu mere klar linje lagt.

Perspektiver

Desuden henvender udspillet – ikke overraskende – sig også til politikere, ifølge områdedirektøren.

- Der er så mange perspektiver i det her erhverv, og vi kan komme så meget videre, men det er så også noget, vi bliver nødt til at få jeres hjælp til. For der er ikke noget, der kommer af sig selv, udover lommeuld, så hvis politikerne gerne vil det her erhverv, så må de også se i vores retning ved tildeling af midler.

Anders M. Klöcker peger på, at støtte via GUDP-midlerne, fra Innovationsfonden, EU og andre steder, hvor man bevilger forskningsstøtte, kan få fart i udviklingen. Og det vil der efter alt at dømme være brug for.

- Hvis vi ser på, hvad landbruget samlet set bruger på det her, så er det cirka 1,5 milliarder kroner, hvis man tager virksomheders egne forskningsbudgetter og det, landbruget selv bidrager med via fonde. Så er det nok et tilsvarende niveau, vi får fra det offentlige, hvis man ser på alt, hvad der gives.

- Men vi skal op i et meget højere niveau, hvis vi skal lykkes med at indfri de meget ambitiøse mål, vi har på klimaområdet, siger han til Effektivt Landbrug.

Stort potentiale

Et af strategiområderne er på udviklingen af bioraffinering ved brug af kløvergræs. Det er ikke en så god forretning nu, som det måske kan blive i fremtiden.

- Hvis vi får forsket og udviklet i græssernes genetik, hvordan man kan producere dem, raffinere dem, og få hele værdikæden til at hænge sammen. Hvis det lykkes, vil man kunne få skabt værdi for landmanden gennem produktionen af kløvergræs, samtidig med at man får en bedre klima- og miljøprofil på den produktion og de jorde, hvor det foregår, siger Anders M. Klöcker.

Muligheder

I den konkrete sag handler det om at skabe en helhed, der er større end de enkelte dele, mener han.

- De muligheder, der ligger i at raffinere i det her, så man får udnyttet hver bestanddel i afgrøden til det mest værdiskabende formål, er store. For eksempel proteinet til enmavede dyr, fibrene til bioplast og flermavede dyr og måske sågar nogle bestanddele til ingredienser til fødevarer, medicin eller noget helt tredje med høj værdi. Det er det, man kalder kaskadeudnyttelse, siger han.

- Så er det jo en god forretning, samtidig med at det giver nogle fordele for klimaet og miljøet. Det er et af de eksempler, som vi rejser rundt med og siger til politikere eller andre, der skal sende penge i retningen af et eller andet erhverv, at det her er et rigtig godt tilbud, lyder det fra Landbrug & Fødevare-direktøren.

- Hvis politikerne gerne vil det her erhverv, så må de også se i vores retning ved tildeling af midler

Anders M. Klöcker, områdedirektør, Landbrug & Fødevarer

 

Han tilføjer, at den nye forskningsstrategi i sagens natur skal være dynamisk, så man på et senere tidspunkt kan tilpasse den til fremtidige udviklinger.

Landbrug & Fødevarers forskningsstrategi

Landbrug & Fødevarer har udpeget fem hovedudfordringer, der skal løses via forskning:

 • Ressourceudnyttelse og bæredygtighed
 • Klima og miljø
 • Sunde og sikre råvarer
 • Dyrevelfærd og dyresundhed
 • Biodiversitet og natur

Forskningsplatforme

Ud fra de fem hovedudformninger har L&F udpeget syv forskningsplatforme, som hovedudfordringerne skal løses gennem:

 • Produktionssystemer og management
 • Digitalisering
 • Genetik
 • Kvalitet og sundhed
 • Cirkulær bioøkonomi
 • Bioenergi og biofraffinering
 • Økologi

Lav en halmmåtte i sygestien

Masser af strøelse og nem adgang til frisk vand i sygestien er den første forudsætning for, at en so hurtigt kommer sig efter sygdom.

Støjsvag ny generatorserie

200-modellen ligger cirka midt i Himoinsas nye Rental-felt, hvor alle maskiner har reduceret støjniveau og er særdeles CO2-venlige på motordelen, lyder det fra Stemas.

God bordskik og afdæmpet ædeadfærd

Claus Bruun Jørgensen søger med flere midler at undgå støj og stress i staldene. I et særligt staldafsnit grundlægges en stabil gruppeopdeling og rolig omgang med transponderstationer.

Landboforening tror ikke på styrelses forsikringer

Næstformand i Gefion, Poul Henrik Prahl, tror ikke på, at Miljøstyrelsen vil se bort fra målinger, der afviger fra normalen i Karrebæk. Se, hvad der skete i Stege Nor, lyder det fra næstformanden, om området der på grund af en afvigelse i 2011, er det mest forurenede område i vandområdeplanerne.

- Sørg for at komme lidt væk hjemmefra

For svineproducent Claus Bruun Jørgensen er det helt afgørende at indhente inspiration udefra. Faglig såvel som socialt, og derfor har han altid været aktiv i foreningslivet.
Side 1 af 1517 (30335 artikler)Prev1234567151515161517Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer