Den 1. februar åbner en ny støtteordning, som fødevareminister Jacob Jensen (V) tidligere har annonceret skal kompensere landmænd, der er ramt af stigende gebyrer på gård- og nødslagtninger.
Den 1. februar 2024 blev gebyret for gård- og nødslagtninger fordoblet for landmænd, der slagter dyr på gården i stedet for på et slagteri. Gebyret steg fra 469 kroner pr. påbegyndt kvarter til 1.131 kroner pr. påbegyndt kvarter.
I juni annoncerede fødevareminister Jacob Jensen (V), at han ville arbejde for en støtteordning, der kunne give landmænd mulighed for kompensation for de nye, højere gebyrer. Nu er der nyt om ordningen, som forventes at åbne den 1. februar 2025.
Kødkvægavlere skyder gebyrstøtte ned
Kompensation for 2024 også
Den kommende støtteordning bliver en såkaldt de minimis-ordning, hvor landmænd kan søge om kompensation for udgifter, de har haft til gebyrer i 2024.
- Nød- og gårdslagtning af syge eller skadede dyr er langt mere hensigtsmæssigt i forhold til dyrevelfærd, end hvvis man transporterer dyr til slagtning. Derfor forstår jeg også erhvervets frustrationer over de gebyrstigninger, som trådte i kraft tidligere på året. Jeg er glad for, at vi nu har etableret en støtteordning, hvor bedriftsejere kan ansøge om kompensation – også med tilbagevirkende kraft for 2024, siger fødevareminister Jacob Jensen (V).
- For ofte må vi ty til boltpistolen
Overgang til embedsdyrlæger
Fra 1. januar 2025 vil Fødevarestyrelsens embedsdyrlæger stå for kontrollen ved gård- og nødslagtninger. Denne opgave har hidtil været varetaget af lokale dyrlæger.
Beslutningen om at skifte til embedsdyrlæger har mødt kritik fra Landbrugets Veterinære Konsulenttjeneste, LVK, men fødevareministeren understreger, at ændringen er et svar på EU-Kommissionens kritik af habilitetsproblemer ved, at bedriftens egen dyrlæge udfører kontrollen.
- Det er blot endnu mere bureaukrati
Jacob Jensen tilføjer, at en fortsættelse af den nuværende ordning desuden ville have medført »væsentlige« gebyrstigninger.
- Det skyldes, at den aftale, Fødevarestyrelsen har med Dyrlægeforeningen, indebærer, at omkostningen ved at anvende privat-praktiserende dyrlæger er cirka fire gange så høj som omkostningen ved at anvende styrelsens egne dyrlæger. Derfor ændrer jeg nu ordningen, så Fødevarestyrelsens dyrlæger udfører kontrollen, og vi dermed også undgår gebyrstigninger, siger Jacob Jensen.
Ros fra kvægformand
Hos Landbrug & Fødevarer Kvæg tager formanden Christian Lund godt imod ordningen.
- Jeg vil gerne rose fødevareministeren for at blive konkret på den støtteordning, som han lovede i foråret. Og vi glæder os over, at den kommer til at være med tilbagevirkende kraft til 1. februar 2024, fordi det har stor økonomisk betydning for vores mindre producenter, som har haft meget store omkostninger som følge af de høje gebyrer det seneste år.
- Vi ser frem til, at ministeren fortsætter arbejdet med at få godkendt mulighederne for onlinesyn af dyr i EU-Kommissionen. Det vil være den rigtige løsning på den lange bane, at vi får mulighederne for at tage nye teknologier i brug, og det vil også være den mest økonomisk bæredygtige løsning for alle parter, lyder det fra Christian Lund.