Landboformand: DN er en vigtig samarbejdspartner
Senere i år afholder Herning-Ikast Landboforening stormøde sammen med Danmarks Naturfredningsforening, kom det frem på foreningens generalforsamling

Formand Leif Nørgaard lagde stor vægt på samarbejde som vejen frem mod implementering af blandt andet den grønne trepart.
Hvordan bliver den grønne trepart sat i virkelighedens verden? Det vil Herning-Ikast Landboforening sætte fokus på senere i år, hvor foreningen besøger et omlægningsprojekt. Men foreningen er ikke alene den dag. Med sig er nemlig også Danmarks Naturfredningsforening (DN), der senere samme dag medvirker i en debat.
Formand Leif Nørgaard kaldte ved årets generalforsamling i Herning-Ikast Landboforening DN for en vigtig samarbejdspartner for landbrugsorganisationen i bestyrelsens beretning.
- Vi skal sikre bæredygtige løsninger for vores arealer, så vi kan sikre en stærk landbrugsproduktion i fremtiden. Derfor er det vigtigt, at de grønne organisationer også sidder med ved bordet (ved treparten, red.) nu, så vi sammen kan lægge puslespillet, sagde formanden.
Han takkede samtidig de grønne organisationer i foreningens område for en altid konstruktiv dialog.
Derfor er det vigtigt, at de grønne organisationer også sidder med ved bordet
Leif Nørgaard, formand, Herning-Ikast Landboforening
Med i processen
Også kommunerne i lokalområdet, Herning og Ikast-Brande Kommuner, fik en hilsen med på vejen.
- I foreningen er vi glade for, at både Herning og Ikast-Brande Kommune har inviteret os med i processen, hvor vi mødes på både politisk og teknisk niveau. Vi har prioriteret samarbejdet med kommunerne højt i mange år, hvilket giver os et godt udgangspunkt for et endnu tættere samarbejde i årene, der kommer, sagde Leif Nørgaard og fortsatte:
- I 2024, har vi blandt andet via vores klimapartnerskab med Herning- og Ikast-Brande Kommuner haft fokus på at skabe fælles inspiration og vidensopbygning inden for emnet klima og landbrug.

Vigtigt at beholde jorde
I sagens natur var den grønne trepart og de mange planer, der er undervejs, et stærkt omdrejningspunkt i beretningen.
Aftalen kommer til at få enorm betydning for landbruget, men for landboforeningen er det også af afgørende betydning, at man rent faktisk også har jorde nok at bringe i spil til omlægningsprojekter.
- Vi hører i øjeblikket om større private aktører, der opkøber store arealer, også i vores område, som omlægges til natur eller skov. Som sådan er det en god ting, at der er nogen, der vil betale, hvad det koster for vores jorde, sagde formanden.
Der er det dog vigtigt at have en ting in mente, påpegede Leif Nørgaard.
- Som landboforening og som aktiv deltager i de lokale treparter har vi en klar appel: Bring jordene i spil ind i omlægningsplanerne! Det er den eneste måde, vi kan sikre, at omlægningerne samtænkes, sagde han og fortsatte:
- Vi skal have det optimale ud af vores jord. Ellers løber vi simpelthen tør for arealer, lød det fra formanden.
De fremmødte kunne glæde sig over, at foreningen havde haft et godt regnskabsår med god gang i de fleste af de tilhørende aktiviteter. Regnskabet viste et overskud (årets resultat) på 2,1 millioner kroner, hvilket var mere end en fordobling i forhold til forrige regnskab.