Generationsskiftet presser på i landbruget, hvor ekstra omkostninger i form af CO2-udgifter er på vej. Og det udfordrer erhvervet, slog LHN-formand Christian Kock fast på foreningens generalforsamling.
Det blev et tilbageblik på et begivenhedsrigt 2022 i LHN og et kig ind i fremtidsudsigterne for dansk landbrug, da formand Christian Kock forleden kunne byde velkommen til omkring 60 både tysktalende og dansktalende deltagere i forbindelse med foreningens generalforsamling, der blev holdt hos LHN selv i Tinglev.
I sin beretning, der traditionen tro blev aflagt på tysk, kom Christian Kock ind på flere aktuelle emner omkring landbruget, der har været på dagsordenen i 2022 og her i starten af 2023.
En periode, hvor han konstaterer store udsving i landbruget med stigende priser på foder og energi, men også stigende priser på korn, bælgfrugter og kvæg, mens det er gået værre for griseproducenter samt fjerkræ og æg.
- Landbruget skal kunne tjene penge for at klare fremtiden, lød et af budskaberne fra Christian Kock, der samtidig kom ind på en anden økonomisk udfordring, der ligger foran landbruget – nemlig politisk bestemte CO2-afgifter, som flere eksperter har foreslået for at nedbringe landbrugets udledninger.
- Sidst i 2022 havde vi valg i Danmark og klima var på dagsordenen – for landbruget specifikt en CO2-afgift, konstaterede Christian Kock, der forudser at en CO2-afgift kan blive endda meget dyr for landbruget.
Han sammenlignede udsigten til markante CO2-afgrifter for landbruget med regeringens udspil omkring flyafgifter med en klimaafgift på 13 kroner pr. indenrigstur med fly.
- I LHN foreslår vi 13 kroner per ko i klimaafgift, lød det med et smil på læben fra Christian Kock.
Svært generationsskifte
Et andet stort emne hos LHN er generationsskiftet i landbruget. Og hér pegede Christian Kock på de mange muligheder, der ligger for unge, der vælger en landbrugsuddannelse og ønsker at gå ind i erhvervet.
- Engang var det normalt at det var landmandens ældste søn, der overtog gården sammen med sin kæreste/kone. Sådan er det ikke i dag. Man kan nogle gange få det indtryk, at landmanden ofte selv er med til at få sine børn til at fravælge landbruget, lød det fra Christian Kock, der uddybede:
- Det er forståeligt, men i dag kan man bruge sin landbrugsuddannelse til en række ting og karrieremuligheder. Det kan være et job i landbruget, i foderstofbranchen, i fødevaresektoren, i rådgivningen. Der er 180.000 ansatte i den danske fødevareklynge, konstaterede formanden.
- Der er altid plads til landmænd, fødevareproduktion og det gode humør, konstaterede Christian Kock, der i øvrigt enstemmigt blev genvalgt som formand på generalforsamlingen.
LHN´s kredsforeninger har yderligere sendt medlemmer ind i bestyrelsen. Det drejer sig om Henrik Petersen, Haderslev, Dirk Bucka Andresen, Tinglev, Harry Marquardsen, Vest, og Dirk Nico Jürgensen, Aabenraa.
Økonomisk kom LHN god ud af 2022 med en omsætning på knapt 23 millioner kroner – godt 900.000 mere end året før. Årets resultat blev på godt 940.000 kroner mod et underskud på godt 200.000 kroner i 2021. Egenkapitalen steg fra godt 2,6 millioner kroner til knapt 3,6 millioner kroner. Der er 31 ansatte på rådgivningscentret i Tinglev.