Formanden for Bæredygtigt Landbrug ser ind i et år, hvor en CO2-afgift og nye vandmiljøplaner bliver de hårdeste, politiske og faglige knuder, lød det på foreningens generalforsamling forleden i Horsens.
- I glemte at invitere os, der repræsenterer over halvdelen af landbrugsjorden. Vi, der laver plantebaseret føde og foder, er ikke med.
Formanden for Bæredygtigt Landbrug, Peter Kiær, lagde på foreningens generalforsamling på Bygholm Landbrugsskole ikke skjul på sin skuffelse over regeringen.
Politikerne har således valgt ikke at invitere landmandsforeningen til de igangværende trepartsforhandlinger om en CO2-afgift på landbruget.
Forhandlingerne sker således mellem regeringen, der leder møderne, og Landbrug & Fødevarer, Kommunernes Landsforening, Danmarks Naturfredningsforening, Fødevareforbundet NNF, fagforbundet Dansk Metal og arbejdsgiverforeningen Dansk Industri.
Skal nok blive hørt
- Vi betragter det som en stor fejl, fastslog Peter Kiær i sin beretning, hvor han understregede, at Bæredygtigt Landbrug og foreningens medlemmer nok skal blive hørt – på den ene eller anden måde.
- Vi skal nok blive hørt – på vores måde. Ikke at være med giver os en frihed til at bestemme vores egne veje, sagde formanden, der tilføjede, at demonstrationer er et af de »våben«, foreningen har i sin værktøjskasse.
- Demonstrationer kan foregå på mange måder. I øjeblikket undersøger vi mange muligheder, sagde Peter Kiær, der tilføjede, at demonstrationer skal benyttes med meget stor varsomhed.
Højst usikkert om Svarer-udvalgets modeller holder til et møde med virkeligheden
Arbejder i CO2-blinde
Før traktorerne ruller i gaderne, er der dog et stort stykke politisk arbejde, der skal gøres, understregede BL-formanden. Og han mindede generalforsamlingen om, at politikerne herhjemme arbejder i blinde i forsøget på at lave verdens eneste CO2-afgift på landbrug.
- At have truslen om en høj CO2-afgift hængende over hovedet i så lang tid har været særdeles bremsende for al udvikling. Det sker, fordi politikerne råber højt om en fremtidsfjern afgift, lang tid inden det faglige grundlag er tilvejebragt.
Vi har advaret. Og hvorfor mon ingen andre lande vil lægge en afgift på biologiske processer? Hvorfor opgav New Zealand?
- Det er fordi, der er alt for lidt viden til at lægge en afgift på biologiske processer. Alligevel har de danske politikere længe talt om en sådan afgift på noget, de ikke aner hvad er, eller hvad indebærer, understregede Peter Kiær.
Planternes CO2-optag skal tælle
Formanden tilføjede, at foreningen nu vil komme med konstruktive løsningsforslag som modsvar på den netop udsendte Svarer-rapport, der anbefaler tre modeller til en CO2-afgift.
BL har blandt andet udarbejdet en klimavision, der ifølge foreningen viser, at landbruget kan nå klimamålet – uden en afgift – og det med kendte virkemidler.
Her påpeger foreningen blandt andet på planternes optag af CO2 som meget central, ligesom man medregner den CO2, landbruget fortrænger af fossilt brændstof, for eksempel i biogassektoren.