Mens der blev opfordret til at kræve, at landbruget skal have flere parter med i den grønne trepart, afviste LandboNord-formanden idéen på foreningens generalforsamling.
En enkelt landbrugsmand i en grøn trepart med i alt otte parter.
Det lyder umiddelbart som en hård opgave, og på LandboNords generalforsamling forleden lød en af opfordringerne fra salen da også, at man burde insistere på, at landbruget skal have flere stole rundt om bordet i forhandlingerne om den grønne trepart, end den ene, Landbrug & Fødevarers formand Søren Søndergaard har fået stillet til rådighed.
- Han sidder med en rigtig tung byrde. Vi håber det bedste, men i lige nøjagtig den her situation, ville jeg ønske, at man havde bedt om at få flere af landbrugets parter med i forhandlingerne. For eksempel Bæredygtigt Landbrug og andre landbrugsorganisationer, lød det i aftenens debat.
LandboNord-formand Torben Farum var dog ikke helt enig i den betragtning.
- Jeg forstår udmærket synspunktet, men jeg har også svært ved at se, hvordan vi vil få noget igennem, hvis ikke vi taler med én stemme. Jeg ved godt, at der er andre, der gerne vil være med i forhandlingerne, men jeg tror ikke, det vil blive nemmere, hvis vi fik flere parter med ind, lød det fra Torben Farum.
Kan ikke vindes i pressen
CO2-afgift og grøn trepart var naturligvis også omdrejningspunktet i formandens beretning.
- Vi ønsker det ikke, vi forstår det ikke, lød det fra Torben Farum.
- Men at sætte sig i et hjørne med korslagte arme, hjælper intet, vi skal byde ind på denne dagsorden, så vi får indflydelse på resultatet, fastslog formanden, der har stor tillid til Søren Søndergaards arbejde.
- Jeg er helt sikker på, at der bliver fundet en løsning, som vi kan leve med, og at det på sigt, når resten af verden opdager, de også skal producere klimavenligt, kan gøres til et nyt eksporteventyr fra Dansk landbrug, vurderede han.
Mens Torben Farum altså ikke har ønsker om flere pladser til landbruget i treparten, deler han heller ikke holdningen om, at hans egen forening og L&F er for usynlige i debatten, som flere medlemmer har givet udtryk for.
- Det er helt bevidst, for en løsning på landbrugets udledninger kan ikke vindes i pressen, hvor den ene troll er klogere end den næste. Løsningen skal findes i treparten, fastslog han i beretningen.
Nedlægger alle fagudvalg
Mens meget af aftenen handlede om de ydre linjer, blev der også tegnet nye streger på de indre linjer i LandboNord, hvor en række vedtægtsændringer blev stemt igennem ved håndsoprækning.
Ændringerne betyder blandt andet, at man ved årets udgang nedlægger alle foreningens fagudvalg, mens flere kredse lægges sammen.
Således bliver kreds 1 og 2 - Hjørring og Frederikshavn – til én, mens det samme sker for kreds 4 og 5 - Brønderslev og Flauenskjold.
Mens fagudvalgene bliver nedalgt, skal de erstattes et stort repræsentantskab, der med kort responstid kan nedsætte ad hoc-udvalg.
- Vi ændrer setuppet, så vi er bedre rustet til at klare fremtidens udfordringer i en verden, hvor tingene går lidt hurtigere end tidligere. Det betyder blandt andet, at alt arbejde kommer til at foregå i ad hoc-udvalg, forklarede formanden.
- Det er en stor omgang, men det er lavet for at gøre det hele bedre, sagde Torben Farum.
Aftenen bød desuden på genvalg til Niels Hedermann og Martin Andreasen, mens direktør Uffe Bertelsen kunne præsentere endnu et rekordresultat på 10,9 millioner kroner efter skat og en omsætning på 178,2 millioner kroner.
- Nå vi ser på nordjyske rådgivningsvirksomheder i bred forstand, tror jeg ikke, der er nogen, der har samme høje aktivitetsniveau som os, lød det fra en stolt direktør.
Årets flotte resultat betyder, at LandboNord udlodder seks millioner kroner til medlemmerne.