Selvom Lemvigegnens Landboforening godt kunne have afholdt årets udsatte generalforsamling uden at bryde de nye corona-restriktioner, turde man ikke afvikle den i et område, hvor smittetrykket vokser.
Da statsminister Mette Frederiksen i marts måned lukkede Danmark ned på grund af corona-pandemien, valgte man hos Lemvigegnens Landboforening at udskyde generalforsamlingen til 22. september. Både fordi man vurderede, at det var det bedste tidspunkt i forhold til arbejdet i marken og fordi, man havde håbet på, at jo længere man udsatte det, jo større var sandsynligheden for at corona ikke igen kom i vejen.
Den udsatte generalforsamling kunne da også godt blive afviklet uden at bryde sundhedsmyndighedernes anbefalinger og restriktioner, men alligevel valgte en enig bestyrelse at aflyse.
- Vi turde simpelthen ikke. Der er mere smitte i området nu, end der var i foråret, og selvom risikoen måske ville være lille for at sprede noget, ville vi ikke løbe risikoen. En landmandsfamilie smittet til generalforsamlingen ville være en for meget, konstaterer Morten Agger, der sidste år blev valgt til formand efter kampvalg mod tidligere formand Bent Graversen.
- Samtidig vurderede vi, at en generalforsamling ikke var livsnødvendig. Vi har en god økonomi, en forening i god gænge, og der er ikke nogen, der har hørt om voldsom utilfredshed. Derfor valgte vi at aflyse, fortæller formanden, der har fastsat næste års generalforsamling til 16. marts.
Håbede på valg
Selvom økonomien kører og der ikke umiddelbart ulmer utilfredshed i Lemvigegnens Landboforening, ærgrer Morten Agger sig over aflysningen. Ikke mindst fordi det betyder, at hele hans andet år i spidsen for en forening, der har formandsvalg hvert år, kommer til at foregå uden nye stemmer i ryggen.
- Nogle har i sjov sagt »vi vidste ikke, at der var blevet diktatur i landboforeningen«, men det er bestemt ikke for at være sikre på at blive siddende, at vi har valgt at aflyse. For jeg ville rigtig gerne have haft en helt normal afstemning, og også give folk muligheden for at pege på andre, hvis det var det, de ville. Jeg synes også, vi har vist vores gode vilje ved at forsøge at afvikle generalforsamling to gange i år, men desværre er blevet forhindret på grund af omstændighederne, siger Morten Agger, der med aflysningen også har udskudt en ny strategi i forhold til rådgivningsdelen i Lemvigegnens Landboforening.
- Den slags kan vi ikke gennemføre uden en ny generalforsamling, forklarer han.
Masser af emner
Mens aflysningen kommer i vejen for de demokratiske processer i foreningen, ærgrer Morten Agger sig også over, at der ikke bliver mulighed for at gennemgå og debattere landbrugets aktuelle udfordringer på traditionel vis.
For listen af emner til formandsberetningen var lang:
- Op- og nedture for afregningspriserne, svinepest, efterafgrøder, BNBO, paragraf 3-områder, hvor har vi oppositionen i forhold til regeringen, CO2, klima og hvordan ligger tingene i forhold til pesticidforbud? Der er masser af ting, der rører sig lige nu. På den positive side har vi også at det ser bedre ud i forhold til likviditet og samarbejde med bankerne, lyder opremsningen fra formanden, der også nævner Brexit, handelsaftale mellem Kina og USA samt CAP-reformer som emner i den beretning, der nu må vente til marts eller komme ud som brudstykker i nyhedsbreve og lignende.
- Heldigvis er mange landmænd i dag godt oplyst, så på den måde er det ikke den helt store katastrofe. Men vi kommer til at mangle den snak og den debat, en generalforsamling plejer at give.