Generationsskifte med flere personlige vinkler
Generationsskifte er en stor opgave, der kræver grundig forberedelse, der handler om andet end de økonomiske og tekniske aspekter – det drejer sig først og fremmest om mennesker.

Ambitioner for virksomheden behøver ikke at være i konflikt med drømme for familielivet, men det bedste udgangspunkt er, at man får talt om tingene og forholdt sig til dem. Foto: Colourbox
Hvis man ønsker at overtage eller blive en del af en eksisterende virksomhed, er det vigtigt at gøre sig nogle overvejelser over, hvordan det påvirker tilværelsen – både personligt og fagligt. Det påpeger Kasper Juhl Klausen
- Generelt er vi rigtig gode til at forholde os til de økonomiske faktorer som for eksempel rentabilitet og beskatning, når det gælder generationsskifte. Men hvordan bliver du personligt afklaret? Hvad er vigtigt for dig i andre områder af livet end for eksempel at blive selvstændig og drive en økonomisk sund forretning?
Det er spørgsmål, man ifølge Kasper Juhl Klausen også skal tænke på. Han er blandt andet uddannet landmand og coach og en del af VKST’s ledelsesteam. Han er også en rådgiver, man kan ringe til, hvis man vil have sparring til den del af generationsskiftet, der handler om dig, familien og jeres ønsker for fremtiden.
En guidet proces
- Det er min erfaring, at mange fokuserer på virksomheden og de visioner, de har for den, men de glemmer at tænke på, hvordan de visioner harmonerer med ens drømme og tanker om for eksempel et godt familieliv.
- Og hvis man ikke får tænkt og talt om det, så opstår der alt for let konflikter i familien. Det er en guidet proces, hvor jeg hjælper den enkelte med at tage stilling til alle dele af dit »nye« liv som virksomhedsejer eller en del af en virksomhed, forklarer Kasper Juhl Klausen.
Han understreger, at ambitioner for virksomheden ikke behøver at være i konflikt med drømme for familielivet, men det bedste udgangspunkt er, at man får talt om tingene og forholdt sig til dem.
Nødvendige spørgsmål
- Det kan være svært selv at sætte sig ned ved køkkenbordet og snakke om de her ting. Og derfor kan det være en god hjælp, hvis der kommer en udefra og stiller alle de spørgsmål, som er svære – men nødvendige, siger Kasper Juhl Klausen og fortsætter:
- Min erfaring er, at familien alt for sent kommer til at tale om, hvordan fremtiden skal se ud. I hvor høj grad skal den ældre generation være en del af hverdagen på bedriften? Hvad skal ægtefællens rolle være fremover? Hvor meget fritid ønsker vi at have?
- Det kan være svært selv at sætte sig ned ved køkkenbordet og snakke om de her ting. Og derfor kan det være en god hjælp, hvis der kommer en udefra og stiller alle de spørgsmål, som er svære – men nødvendige.
Kasper Juhl Klausen, VKST-rådgiver
- Den slags snakke skal man have med sin ægtefælle – uanset om man er på vej væk fra ejendommen, eller man er den nye generation, der skal overtage ejendommen, understreger Kasper Juhl Klausen.
Godt fundament
En del af Kasper Juhl Klausens opgave er at fastholde processen, så det ikke bare glider ud i sandet. Han sørger for, at de første vigtige drøftelser om fremtiden også bliver konkrete. Og som en del af processen skriver han familiens ønsker for fremtiden ned og sørger for, at alle bliver hørt.
- Der kan være mange følelser i spil, og derfor sætter jeg mig ned sammen med begge parter og snakker om, hvordan den fælles tilværelse skal se ud fremover, fortæller han og tilføjer:
- Nogle gange skal der et par møder til, før man har været alle drøftelserne igennem. Andre gange er et enkelt møde nok til, at den nye og den gamle generation har et fælles billede af fremtiden og dermed et godt fundament for næste skridt i generationsskiftet.
Når det så er på plads, er det skattefolkene, økonomirådgiverne og juristerne, der tager over og gennemfører de tekniske dele af generationsskiftet.