Kæmpe familiefarm i Illinois: - Vi har 22 John Deere-traktorer, hvoraf de fleste er 590 hk'ere på bælter

Kyle Eike viser Effektivt Landbrugs udsendte rundt på én af Illinois største planteavlsbrug, hvor der kun dyrkes to afgrøder på deres tusinder af hektar: sojabønner og kernemajs.

- Vi har 22 traktorer, hvoraf ni er 590'ere og de øvrige 440'ere, fortæller 26-årige Kyle Eike, som har taget os med på en tur rundt på familiens store planteavlsfarm. Kyle Eike på vej op i en af farmens i alt ni John Deere 590-bæltetraktorer. Her sidst i maj står familiens enorme areal med sojabønner helt perfekt - her sået direkte i majsstubben. Foto: Jørgen P. Jensen Route 66 går lige præcis til højre forbi familiefarmen, som er én af de største planteavlsfarme i staten Illinois. Privatfoto 26-årige Kyle Eike er sjette generation på familiefarmen. Han har sammen med sin kone også syvende genration på vej. Kyle Eike i interview med Effektivt Landbrug om at være landmand i USA i dag og hvilke tanker, han gør sig om det kommende præsidentvalg til november. Effektivt Landbrugs udsendte - Daniel Barber (th) og Jørgen P. Jensen - er her ved ankomsten til Chicago klar til at køre ud på Route 66 med denne T6 Chevrolet Suburban. Effektivt Landbrugs rute gennem USA ad Route 66. Farmen har 19 trucks til kørsel af egen majs og sojabønner til disse siloanlæg på farmen. John Deere 440 med 24 rækkers såmaskine efterspændt. Foto: Daniel Barber

Ni John Deere 590 hk-traktorer står på række og ser enormt store ud med deres bælter.

De er omgivet af en skov af grøngule maskiner – alt i John Deere-markmaskiner. Alt næsten nyt og totalt i orden.

- Vi har 22 traktorer, hvoraf ni er 590’ere og de øvrige 440’ere, fortæller 26-årige Kyle Eike, som har taget os med på en tur rundt på familiens store planteavlsfarm.

Farmen ligger lige ud til Route 66 syd for byen Springfield i staten Illinois – en af USA’s helt store landbrugsområder især kendt for dyrkning af majs og sojabønner.

Maksimal præcisionslandbrug

Og familien her ejer én af Illinois’ største planteavlslandbrug. Så stor, at de ikke vil fortælle, hvor mange acre de dyrker. Men farmen ligger blandt de fem største i Illinois.

- Vi har godt to timers kørsel ud til vores fjerneste marker. Og alt dyrkes med to afgrøder: sojabønner og kernemajs med cirka halv af hver.

Alt dyrkes med mest muligt præcisionsudstyr fra John Deere og kun det nyeste udstyr er godt nok.

- Vi er begunstiget af usædvanlig god jord, et godt klima og førsteklasses udstyr, smiler Kyle Eike, der udtrykker fuld tilfredshed med forholdene for at være planteavler i Illinois.

Landbrug i staten Illinois

Illinois er den førende producent af sojabønner, majs og svin.

Men statens klima og varierede jordtyper gør det muligt for landmænd at dyrke mange andre landbrugsprodukter, herunder hvede, havre, sorghum, hø samt svin, kvæg, får, fjerkræ, frugt og grøntsager.

Den gennemsnitlige størrelse af en Illinois-gård er 200 hektar.

Det meste landbrugsareal er afsat til majs og sojabønner. Omkring 3 procent af Illinois’ gårde har svin.

Kødkvæg findes på omkring 22 procent af bedrifterne, mens omkring 1 procent har malkekøer.

Selvom Illinois' fødevare- og fiberindustri beskæftiger næsten 1 million mennesker, er der kun 75.087 landbrugsbedrifter.

Illinois’ landmænd er generelt mere end 50 år gamle.

49 procent har job uden for gården og betragter deres landbrug som deltids.

Familiegårde dominerer stadig, selvom mange er slået sammen i større enheder.

Illinois har en konkurrencefordel i forhold til mange andre stater på grund af sin centrale beliggenhed og overlegne transportsystem. Mere end 2.000 miles af mellemstatslig motorvej og 34.500 miles af andre statslige motorveje gør lastbiltransport af varer hurtig og effektiv.

Chicago er hjemsted for den største jernbanekryds i landet, der forbinder det østlige og det vestlige USA.

Illinois rangerer på tredjepladsen nationalt i eksporten af ​​landbrugsråvarer med varer til en værdi af 8,2 milliarder dollars afsendt til andre lande.

Illinois er landets næststørste eksportør af både sojabønner og foderkorn og relaterede produkter.

Følg med Daniel og Jørgen på Route 66 tværs over USA

- Så er vi i gang, siger Daniel Barber og Jørgen P. Jensen, som er Effektivt Landbrugs to udsendte journalister. De vil de kommende dage køre fra Chicago til Los Angeles og møde en lang række landmænd gennem staterne.

- Vi har fået vores T6 Chevrolet Suburban-bil – en dejlig amerikansk SUV, der skal bringe os de godt 3.000 kilometer gennem staterne Illinois, Missouri, Oklahoma, Texas, New Mexico, Arizona og Californien.

Første stat er Illinois i det amerikanske majsbælte, hvor der besøges tre landmænd – to planteavlere og en griseproducent.

Læs mere om Global Farming

Effektivt Landbrug har gennem de sidste 10 år rejst kloden rundt og besøgt landmænd i bl.a. Sydamerika, New Zealand, Uganda, Cambodia og Indien.

Læs mere her

Læs mere om Effektivt Landbrug på Route 66

Som optakt til præsidentvalget i november rejser Effektivt Landbrug til USA for at tale med landmænd langs Route 66. Her kan du lære om de udfordringer, landets ranchers og farmers står med i hverdagen, og hvilke håb og ønsker de har til den kommende præsident.

Læs mere her

Læs også