Toppen af norske avlsbesætninger

- Vi er én ud af kun fire svinebesætninger i Norge, der får lov at eksportere norsk landrace til hele verden, fortæller Eli og Ole Bjarne Enger.

I svinestaldene blev der i 2018 saneret op til SPF-status. - Det kostede os nok to millioner danske kroner i periode med tomme stalde, fortæller Ole Bjarne Gjerlaug-Enger. Eli er - foruden af være gift med en landmand og meget med i bedriften - også ansat som forsker på Norsvin med speciale i kødkvalitet, klima- og bæredygtighedsforhold i produktionen. 1,6 kilometer slanger oprullet på tromler til at pumpe gylle direkte fra gylletanken og ud på alle gårdens 70 hektar står her i maskinhuset. - Det har været ret dyrt, men vi kan pumpe 15 m2 i timen direkte ud, fortæller Ole Bjarne Enger. En helt ny og superflot vaskehal til transportvognene til SPF-smågrisene er netop blevet bygget. Ole Bjarne Enger har de sidste par år investeret betydeligt i både nye maskiner og svinestalde. Der kan fås ekstra statstilskud til at købe maskiner og udstyr.

Som på de fleste husdyrbrug i Norge rulles slanger direkte fra gyllebeholderen ud i marken, når der skal spredes gylle.

- Vi har 1,6 kilometer slange og kan sprede 2.000 m2 gylle på 12 timer på vores i alt 70 hektar. Det er både effektivt og klimavenligt, fortæller Ole Bjarne Enger.

- Vi bruger ikke gyllevogne. Det tager alt for lang tid. Vi pumper cirka 150 m2 gylle ud i timen. Nogle gårde har endda større kapacitet end os.

Vil du læse mere?

Prøv 30 dage for 30 kr.

Dette indhold er forbeholdt vores abonnenter, men du kan få adgang på få minutter, med online abonnement.

Allerede abonnent?

Læs også