Midt i Nordatlanten lige nord for Skotland og sådan cirka midt mellem Norge og Island er Færøerne et moderne samfund, som de senere år har haft stor økonomisk fremgang.

Mest på grund af sin fiskeindustri og i mindre grad på grund af de stadig flere turister, som vil opleve den unikke natur, kultur og folket med sine egne, stolte traditioner.

Måske virker det ikke sandsynligt, at færingerne også er selvforsynende med de fleste mælkeprodukter bortset fra oste? Men det er de, og der er de senere år bygget flere topmoderne kostalde, hvorfra mælken leveres til eget mejeri i hovedstaden Torshavn.

Der er også et stort fårehold – nogle mener lidt for stort i forhold til den mulige græsning, og der er sågar også færøske heste.

Sagt på en anden måde er der meget at opleve og få et indblik i for danske landmænd og deres ægtefæller/samlevere på den kommende studietur.

Flyveturen med Atlantic Airways, landets eget flyselskab, tager kun cirka to timer fra Billund, hvorfra vi flyver til Vagar. Det er Færøernes eneste lufthavn, og derfra er der cirka en times kørsel i bus til hovedstaden Torshavn.

Landbrugsbesøg

På udrejsedagen, mandag 28. februar, ankommer vi klokken 11.50 og kører derefter på besøg hos mælkeproducent Sigert Patursson, som har et moderne staldanlæg.

Der er en afgørende forskel på hans stald og de danske stalde, nemlig at konstruktionen er meget kraftigere på grund af de meget voldsomme storme, der forekommer på øerne midt ude i Atlanten.

Efter besøget kører vi til Hotel Færoyar, der er et unikt 4-stjernet og højt beliggende hotel med udsyn over hele Torshavn, hvor vi bor alle tre nætter.

Her spiser vi også aftensmad den første aften.

Rådgivning og mejeri

Tirsdag besøger vi Búnaðarstovan – vi modtages af Jens Ivan í Gerðinum, landbrugsrådgiver, som orienterer om det færøske landbrug.

Derfra kører vil til et besøg hos MBM, der er betegnelsen for øernes eneste mejeri og foderstof med mere.

Onsdag er der besøg ved det store biogasanlæg, som Bakkafrost, der er Færøernes førende producent af laks fra havdambrug, har opført. Virksomheden har eksport til stort set hele verden og er af stor betydning for øernes økonomi.

Der er også et vigtigt samarbejde med landbruget om et biogasanlæg, der udover lakseaffald modtager gylle, som forgasses og dermed producerer såvel elektricitet som værdifuld gødning til især græsmarkerne.

Middag i Kongsgården

Om eftermiddagen skal vi besøge landmand med meget mere Joannes Patursson, som sammen med sin ægtefælle er vært for aftenens meget traditionelle middag i Roykstovuni i den gamle kongsgård i Kirkjubø – det er en helt speciel oplevelse.

Torsdag formiddag har vi nogle timer på egen hånd, før vi kører tilbage til lufthavnen i Vagar for at flyve hjem til Billund.

Niels Damsgaard Hansen er rejseleder og har været på Færøerne flere gange.

Nem tilmelding

Skriftlig tilmelding senest den 25. november i år til Rejsogoplev med de oplysninger, der bedes om – meget gerne på hjemmesidens tilmeldingsblanket, som du finder på www.rejsogoplev.dk. Og ellers på tilmeldingsblanketten bagerst i programmet, som udfyldes og sendes til Niels Damsgaard Hansen på mail niels@rejsogoplev.dk.

Et kig ind i stalden hos Sigert Patursson, som er vært for turens første faglige besøg.

Et kig ind i stalden hos Sigert Patursson, som er vært for turens første faglige besøg.

Global Farming