Mejeriet er også foderstof, maskinhandel og landmandsbutik

16 færøske mælkeproducenter har et andelsmejeri, som vel nok producerer det bredeste udbud af produkter i det danske rigsfællesskab – og selvom prisen er højere end på de tilsvarende importerede varer, går det godt med salget i de færøske butikker.

Kim Petersen er rådgiver hos MBM i Hoyvik lige uden for Torshavn. Her er han i landmandsbutikken, som blandt andet sælger mange våben, ammunition og våbenskabe. Der er alt i butikken både til landmænd, forbrugere, kommuner og alle mulige andre, der vil købe alt fra beklædning til rideudstyr og værktøj med mere. Lastbilen, der henter mælken, har skiftelad. Så hver anden dag henter den mælk, og de øvrige dage bringer den foder ud. På lageret bugner det med foder og alt muligt andet til landbruget med flere, der har husdyr. Kunderne får en moderne, effektiv ekspedition med tilhørende rådgivning af det kyndige personale. Jórun Hansen er kvalitetschef på mejeriet og har en stor finger med i udviklingen af nye produkter i den meget brede palet, der allerede er. Et kig ind i det topmoderne mejeri, hvor 16 er beskæftiget. Udover dem er der ansat omkring 35 andre medarbejdere i MBM. Det udendørs lager er placeret, hvor klippen er sprængt bort for at få et fladt areal. Kostalden hos Sigert Patursson, som er en af de 16 andelshavere i MBM.

Strukturudviklingen blandt de færøske mælkeproducenter ligner meget den danske. Fra mange til forholdsvis få, men større producenter, er udkommet af de seneste cirka 40 års udvikling.

- Da jeg kom herop i 1988, var her godt 100 mælkeproducenter. Nu er der 16 tilbage, fortæller Kim Petersen.

Han er rådgiver hos MBM, det færøske andelsejede mejeri, som også er foderstof, maskinhandel med værksted og en yderst velassorteret landmandsbutik.

Vil du læse mere?

Prøv 30 dage for 30 kr.

Dette indhold er forbeholdt vores abonnenter, men du kan få adgang på få minutter, med online abonnement.

Allerede abonnent?

Læs også