Franske malkefår på mælkeeventyr i New Zealand

I New Zealand har der altid været mange får til produktion af kød og uld. Nu er et nyt kapitel åbnet og begyndt at vokse, nemlig produktionen af fåremælk. Effektivt Landbrug var med til åbningen af et stort, ambitiøst projekt, Maui Milk Ltd.

Efter alle får er inde, bliver lågerne lukket, så de ikke kan rende tilbage i marken før efter malkningen. Et kig udover den store gruppe får, som står med spændte yvere klar til at blive malket. Der er plads til 64 får ad gangen i denne malkekarusse, hvor der også udfordres kraftfoder i krybberne. Når fåret er sluppet efter endt malkning, vipper krybben automatisk ned og tømmes dernæst for eventuelt levnet foder. Et kig ind i stalden på åbent hus-dagen. Selvfølgelig er der ikke får inde, men gjort klar til de omkring 300 gæster fra nær og fjern. Stalden skal bruges, når vejret efter new zealandsk standard er dårligt. Det vil sige blæsende, køligt og med masser af regn. Peter Gatley er direktør i Maui Milk Ltd og har været drivkraften bag det store projekt. Nogle af de »eksotiske« krydsninger på stald, så gæsterne kunne se dem på nærmeste hold. Her bliver der malket - det er kun nødvendigt at være to personer til at betjene malkekarusselen. Her er fårene låst fast under malkningen.

Af Niels Damsgaard Hansen

 

Verden er fuld af lammekød og uld.

Så meget, at lammekød koster for lidt til, at det er nemt at lave en rentabel produktion eksempelvis i Danmark. Og uld kan man slet ikke få penge for herhjemme.

Vil du læse mere?

Prøv 30 dage for 30 kr.

Dette indhold er forbeholdt vores abonnenter, men du kan få adgang på få minutter, med online abonnement.

Allerede abonnent?

Læs også