bannerPos

New Zealand fra nord til syd

Jerseykøer er den mest udbredte race i New Zealand, og her er de i malkestalden hos Lone Mellon på Sydøen, som vi besøger. Fotos: Niels Damsgaard Hansen
26-06-2020 21:00

Fra 16. januar til 4. februar kan du opleve landbrug og meget mere på en studietur til både Nordøen og Sydøen i New Zealand.

New Zealand er kendt for meget - ikke mindst sin omfattende landbrugsproduktion og overvældende natur.

Det er også landet, hvor landbrugsstøtten som noget helt unikt blev revet væk natten over i 1990. Vel at mærke uden at landmændenes økonomi kollapsede. Faktisk har landmændene det generelt udmærket. De er ligesom os i Europa hele tiden i gang med at udvikle deres landbrug og produktionsmetoder.

Det gælder inden for planteavl, kvægavl og fåreavl.

Som mange sikkert har bemærket, overtog det danske andelsselskab DLF i april 2019 det new zealandsk-baserede frøfirma PGG Wrightson med afdelingen i Australien, Argentina, Brasilien og Uruguay udover i New Zealand. Dem skal vi også besøge og høre nærmere om.

I skarp konkurrence 

Vi starter i Auckland på Nordøen og slutter i Christchurch på Sydøen. Undervejs er der spændende besøg på mange forskellige slags landbrug og landbrugsvirksomheder.

Vi kommer derfor godt omkring det new zealandske landbrug, der på flere områder er i skarp konkurrence med vores danske landbrug. For eksempel inden for mælkeproduktion.

Hvordan den foregår og hvad konkurrencen betyder, får vi mere at vide om af danske Lone Mellon, der sammen med sine to sønner driver en større mælkeproduktion med jerseykøer på Sydøen.

Vi besøger også flere typer planteavlere, fåreavlere, kødkvægsavlere og kiwi dyrkere for at nævne de flere af de forskellige typer landbrug, vi får at se på studieturen.

Hjorteavler sælger gevirer

Udover de mere traditionelle besøg skal vi besøge en hjortefarm, som ikke tjener mest på salg af kød, men på at save bukkenes gevirer af, inden de bliver fejet. Hvorfor, får vi at vide under besøget.  

I det område, der hedder Canterbury Plains på Sydøen, er verdens indtil videre højeste udbytte i hvede høstet. Området er også præget af en intensiv planteavl, hvor vanding er afgørende. Frøavlen foregår i vid udstrækning uden for Christchurch. De endelige landbrugsbesøg kommer først på plads i løbet af efteråret.

Masser af storslået natur

Udover alle de faglige besøg bliver der tid til at opleve flere turistattraktioner og den storslåede natur undervejs. Det gælder for eksempel Rotorua på Nordøen og vestkysten på Sydøen, hvor vi blandt andet ser de verdensberømte gletschere og de flotte, grønne skove op mod bjergene.

Vi kommer også tæt på Mount Cook, det højeste bjerg i New Zealand.

Du kan læse mere detaljeret om studieturens indhold i dagsprogrammet på hjemmesiden www.rejsogoplev.dk

Prisen ved mindst 18 deltagere er 50.950 kroner i delt dobbeltværelse og et tillæg på 7.250 kroner pr. person i eneværelse. Læg mærke til, at i prisen for studieturen er næsten alle måltider, mv., inkluderet.

Sidste frist for tilmelding er 30. september - brug meget gerne hjemmesiden www.rejsogoplev.dk ved tilmelding.

Har du spørgsmål, så skriv gerne til niels@rejsogoplev.dk eller ring på 51 41 71 58.

jpj

Flot aften i forsøgsmarkerne

Velas afholdt forleden Åbent Hus i forsøgsmarkerne i Nr. Søby. Her deltog godt 100 fynske planteavlere, der kunne nyde en fin sommeraften med faglige indlæg.

Så starter landboauktionen op igen

Efter en corona-pause er landboauktionen i Kongens Tisted den 10. juli igen klar til at sætte dyr under hammeren – dog med en række forholdsregler.

To ristede i sommernatten

Dagsordenen var næsten den sædvanlige, men rammerne var ganske anderledes ved årets udskudte generalforsamling i Centrovice.

Store indflytningsdag hos DLG

Forleden var det store indflytningsdag hos DLG-koncernen, hvor 250 medarbejdere rykkede ind i nyt domicil i Fredericia. Når flytningen og sammenlægningen i virksomheden er fuldendt efter sommerferien, vil 350 medarbejdere have deres daglige gang i det nye hovedsæde i Fredericia

S.D. Kjærsgaard idømt bøde

S. D. Kjærsgaard er idømt en bøde på 100.000 kroner for at have bestukket den kommunale topchef i Aarhus Kommune, skriver Aarhus Stiftstidende.

LandboNords generalforsamling blev også digital

Torsdag aften afholdt LandboNord generalforsamling digitalt. Her var budskabet blandt andet, at hverken forretning eller forening har ligget i dvale under COVID-19 nedlukningen af Danmark.

To par skadedyrsbekæmpere er flyttet ind hos landmand på Mols

Hvad gør man, når en ellers velkommen gæst, kvitterer for gæstfriheden ved at gylpe på gulvet og skide ned ad væggen? Så bygger man dem en bolig. Det gjorde landmand Jørgen Ivar Mikkelsen fra Mols, som nu har hele to par økologiske skadedyrsbekæmpere boende.

200 mio. kroner ekstra til et grønnere landbrug i 2021

I 2021 kan der komme flere minivådområder, mere ny skov og mere teknologi, der gør landbruget grønnere. Det er resultatet af regeringens beslutning om at overføre syv procent af den direkte landbrugsstøtte i 2020 til grønne tiltag i landdistriktsprogrammet fra 2021 og frem.

Stille hvedeeksportmarked

Investeringsfondene satte sig på hænderne forud for forlænget weekend i det amerikanske. Argentinsk sojaindustri lider.

Godt år for Gråkjær

Entreprenørvirksomheden Gråkjær har travlt med at projektere og opføre en lang række projekter i Danmark, Norge, Sverige og Tyskland, og virksomheden har lagt strategien for fremtiden ud fra et marked, der ser positivt ud. Dog med coronakrisen som en joker i branchen.
Side 1 af 1871 (37414 artikler)Prev1234567186918701871Next