Nu skal japanske landbrug være store og effektive

Den japanske regering har ikke tænkt sig med den nye EU-Japan-aftale at lade billigt kød og mejeriprodukter strømme ind til de købedygtige japanske forbrugere og samtidig økonomisk lukke det japanske landbrug. Tværtimod.

- Det er snart seks år siden, vi fik ideen til at bygge én stor fælles ny kvægfarm, frem for at vi hver især lavede mindre forbedringer på hver af vores syv småbedrifter, fortæller Chiaki Okamura, der er ansat driftsleder på den nye fællesfarm. På fællesfarmen er valgt en malkekarrusel. Arbejdskraft kommer i dag ofte fra Vietnam eller Korea. Den store, lyse stald på fællesfarmen med plads til 400 køer. Staten betaler en stor del af driftsomkostningerne (75 %) ved græsmarksdrift, men ikke for eksempel ved majsdyrkning. Stilen på nybyggede stalde på den japansk landbrugs-ø Hokkaido er helt gennemgående denne. En nabofarm har valgt at installere to mælkerobotter – her indgangen (tv) med køer i venteposition til at blive malket. Nabofarmens anlæg til at skubbe foder på plads. En nyinstalleret malkerobot på nabofarmen. Malkerobotter er i hastig udbredelse på Hokkaido.

Syv mindre mælkeproducenter er gået sammen om at bygge en super-moderne kvæggård på barmark.

Og her mangler ikke noget i udstyr til de 400 holsteinkøer, som kvitterer med en ydelse på omkring de 10.000 kg/årsko i gennemsnit.

- De syv små bedrifter havde set skriften på væggen; enten overleve på lånt tid eller tage imod de rigtig mange tilskudspenge fra staten til at bygge nyt og stort, fortæller Chi

Vil du læse mere?

Prøv 30 dage for 30 kr.

Dette indhold er forbeholdt vores abonnenter, men du kan få adgang på få minutter, med online abonnement.

Allerede abonnent?

Læs også