Op til murens fald i 1989 var der godt 14 millioner hektar landbrugsjord i drift i Rumænien, der er cirka seks gange større end Danmark.

I dag er skønnet, at cirka ni millioner hektar bliver drevet, og ud af dem de fleste af lokale landmænd. Men allerede tidligt valgte flere entreprenante, danske landmænd alene eller i selskaber at etablere store landbrug i Rumænien.

Nogle af dem, og meget mere, skal vi besøge på den spændende studietur fra søndag 25. oktober til og med lørdag 31. oktober.

Både fra Billund og København

For at gøre det så nemt som muligt, er der mulighed for både at rejse fra Billund og Københavns Lufthavne. Via Frankfurt flyver vi til Rumæniens hovedstad Bukarest, hvor vi er i to nætter. Efter ankomsten oplever vi verdens næststørste bygningsværk, Folkets Hus i centrum af byen. Det er kun Pentagon i Washington DC, som er større.

Den næste dag kører vi ud af byen for at besøge en typisk moderne russisk mælkeproducent efterfulgt af en lokal frokost hos en rumænsk landmandsfamilie. Derfra kører vi hen til kasernen, hvortil ægteparret Ceausescu blev bragt efter deres fald fra magtens tinde, dømt og henrettet ved skydning.

Besøg på danskejede landbrug

Tirsdag morgen kører vi på landet, hvor vi lægger ud med besøg hos danskejede JD Agro Cocora med et markbrug på 12.500 hektar på noget af Europas mest frugtbare landbrugsjord. Her vil driftsleder Hans Poulsen fortælle os om virksomheden.

Vi håber at kunne besøge Rumæniens absolut største landbrug om eftermiddagen, øen Braila Mica. Her er omkring 57.000 hektar landbrugsjord, som er ejet af Hamdan Bin Zayed Al Nahyan fra Forenede Arabiske Emirater. Hvis ikke kommer der et andet besøg i stedet for.

Onsdag besøger vi danske First Farms afdeling i Østrumænien, hvor der er et markbrug på cirka 4.000 hektar. Her hører vi også om driften. Om eftermiddagen besøger ligeledes danskejede Agri Invest med et totalt areal på godt 10.000 hektar.

Natur og kultur i bjergene

Vi skal selvfølgelig også opleve lidt mere af det, Rumænien byder på. Så torsdag kører vi vestover, ser naturen undervejs og spiser frokost ved en rumænsk familie. Undervejs kan vi stoppe nogle gange for at strække ben og se os lidt omkring.

Fredag besøger vi det berømte og smukke Peles Slot. Frokosten skal vi have på en vingård, hvor der også er smagning af almindelige vine og en mousserende vin.

Lørdag går det hjemover igen.

Studieturen koster 11.950 kroner pr. person i delt dobbeltværelse med helpension, og dagsprogrammet finder du på hjemmesiden www.rejsogoplev, hvor tilmelding også kan ske nemt og bekvemt ved at udfylde en blanket. Hvis du gerne vil vide mere, så skriv til niels@rejsogoplev.dk eller ring til Niels Damsgaard Hansen på 51 41 71 58.

Sidste frist for tilmelding er 13. august.

Global Farming