Fynsk ridehal i topklasse
LandbrugFyn har besøgt den nye ridehal hos Stutteri Ask på Hindsholm. På grund af corona’en åbner hallen først næste år. Men både heste og ryttere har noget at glæde sig til.

Stutteri Ask’s nye ridehal ved Kristiansminde på Hindsholm, »Casir Ask Hallen«, falder med sit grønne sedum-tag smukt ind i det omgivende miljø. Bygningen, der er på 4.200 kvadratmeter og har plads til cirka 700 mennesker, rummer foruden ridebane, cafeteria, lounge, stort køkken og flere andre lokaler.
HESTEAVL De fleste hesteinteresserede – og mange andre – ved, at en af Danmarks bedst kendte virksomheder inden for top-hesteavlen, Stutteri Ask, som blandt andet har hjemme på Schelenborg Gods og gården Kristiansminde ved Martofte på Hindsholm, i løbet af det sidste par år har opført en stor, moderne, avanceret – og smuk – ridehal ved Kristiansminde.
Den nye ridehal, der sammen med Kristiansmindes øvrige faciliteter er dimensioneret til at kunne »tage« selv store internationale ridestævner, møder og tilsvarende aktiviteter, skulle efter planen have været indviet i år. Men på grund af coronakrisen er den officielle indvielse blevet udskudt til maj næste år.
Mange har nok ærgret sig over at måtte vente til næste år med at tage den nye ridehal nærmere i øjesyn. Men nærværende beretning kan måske være en lille trøst, idet LandbrugFyn - i kraft af stor velvilje fra Stutteri Ask og ikke mindst fra den ansvarlige for stutteriets avlsafdeling og hjemmeside, Betina Møller Jensen, - har haft lejlighed til at besøge den nye ridehal.
Gør det rigtige rigtigt
Betina Møller Jensen (31) har været ansat 12 år på Stutteri Ask. Og hun fortæller:
- Jeg har redet, siden jeg var fem år. Efter handelsskolen ville jeg beskæftige mig med heste et år og så tilbage til uddannelse. Men jeg har ikke kunnet slippe stutteriet. Dog havde jeg en periode, hvor jeg sideløbende tog en bachelor i Medievidenskab. Her på Stutteri Ask er gode kolleger – og god velfærd både for heste og mennesker. Mottoet her på stedet er: »Vi gør det rigtige rigtigt«.
- Min primære opgave er at være på Schelenborg Gods. Der er der cirka 80 føl, plage og avlshopper, fortsætter Betina. Her på Kristiansminde er der cirka 35 heste – konkurrenceheste og avlshingste.
Der er tre beridere ansat, Søren Møller Rohde, der chefberider og daglig leder af Stutteri Ask, samt to uddannede beridere, Karen Møller Rohde og Maria Bjørnkær Asferg. De tre varetager ridningen af konkurrenceheste og avlsheste.
Søren Møller Rohde vandt i 2019 DM i ridebanespringning og deltog samme år i EM i ridebanespringning i Rotterdam. Begge gange med hingsten Todt Un Prince Ask.
Navn efter tophingst
Den nye ridehal har fået navnet »Casir Ask Hallen« efter den berømte avlshingst, Casir Ask, som efter et velfortjent otium døde i 2019 i en alder af 29 år.
Hallens ridebane måler 30 x 70 meter, og der er en stor tilskuertribune langs den ene side. Indtil videre er der ikke megen aktivitet på ridebanen, da alle planlagte stævner og andre arrangementer er aflyst i resten af 2020. Det gælder også den officielle indvielse af ridehallen, som er blevet udskudt til maj næste år
Inden da – den 24. april 2021 – bliver den nye ridehal præsenteret ved et åbent hus-arrangement, hvor alle interesserede er velkomne.
- Indtil nu har vi holdt nogle mindre C-stævner, men det traditionelle landsstævne er udsat til næste år i forbindelse med åbningen af ridehallen, siger Betina Møller Jensen. Vi vil også gerne holde nogle internationale stævner, alle med springning. Her i den fynske afdeling har vi kun springheste, mens der på Blue Hors i Randbøl udelukkende er dressurheste.
Avl og uddannelse
- Den nye ridehal her på Kristiansminde er vores tredje store ridehal, siger Betina. Vi vil gerne støtte den danske ridesport. Formålet med den nye hal er, at vi kan have nogle større arrangementer. Banerne og de øvrige faciliteter her svarer til de store stævner. Og vi vil gerne uddanne rytterne til at deltage i større internationale opgaver.
- Stutteri Ask lejer sig ind hos Schelenborg Gods, der ejes af Kjeld Kirk Kristiansen. Hovedaktiviteterne her er avl og heste. Vi vil gerne fortsat drive en anerkendt hingstestation. Og vi lægger vægt på uddannelse af heste og ryttere.
- Stutteri Ask har cirka 22 ansatte i hesteafdelingen. Fire af dem er ansat i avlsafdelingen, og de øvrige 18 i konkurrenceafdelingen. Derudover er der under Schelenborg Gods cirka 10 ansatte, som passer landbruget og vedligeholder bygninger og arealer.
Højt til loftet
Hele den nye bygning er på 4.200 kvadratmeter, og der kan være cirka 700 mennesker i hallen. Bygningen er tegnet af Isager Arkitekter, Odense, og opført af Vindeløv Byg, Vejle. For at den store bygning skal »falde godt ind« i det omgivende miljø, er taget anlagt med sedum, der er det botaniske navn for den plantegruppe, der på dansk hedder stenurt. Det bevirker, at taget er grønt året rundt og stort set vedligeholdelsesfrit.
Over ridebanen er der bogstaveligt talt »højt til loftet«, idet der er åbent helt op til taget, der hviler på meget solide limtræsbuer. Den anden del af bygningen er udført i to etager. Førstesalen rummer et stort cafeteria med tilhørende industrikøkken, som kan betjene mange ryttere og gæster.
Cafeteriet har forbindelse til et lounge-område, hvor hovedindgangen er, og hvor der på en væg er gjort plads til et stort maleri af hingsten Casir Ask i naturlig størrelse. Alt er udført i de bedste materialer, og i både cafeteria og lounge er der store vinduespartier, der kan åbnes ud mod springbanen.