25-årig lever af 220 malkegeder
Tobias Christensen er 25 år gammel, selvstændig landmand i Vestjylland og lever af 220 malkegeder. Han elsker arbejdet med de nysgerrige geder, men fremtiden er usikker.

Tobias Christensen er 25 år gammel og selvstændig landmand med malkegeder.
Et par halvstore kid kigger ud gennem ladeporten på Nørregaard nær Videbæk i Vestjylland. Forværket til gedefolden har ikke holdt dem tilbage og de er gået på opdagelse på foderbordet og videre ud mod gårdspladsen.
- Alle gederne kan komme ud, hvis de vil. Hvis ikke de kan komme igennem forværket kan de sagtens hoppe over, men det er heldigvis kun kiddene, der gør det, fortæller Tobias Christensen, som i 2016 startede sit eventyr med malkegeder.
Som barn havde den unge landmand et stort talent for fodbold og spillede på talentholdet i FC Midtjylland.
- Men en dag på vej hjem fra træning sagde jeg; jeg vil ikke være fodboldspiller, jeg vil være landmand, fortæller Tobias.
Og sådan blev det. Først med får og kaniner, senere hobbygeder og i dag lever han af 220 malkegeder af racerne Saanen og Toggenburg.
Lånte 550.000 kroner og så var han i gang
Opstarten som selvstændig var noget anderledes end de fleste af sine landmandskollegaer med køer og svin.
- Jeg lånte 550.000 kroner og så var jeg i gang, siger Tobias.
Forældrenes ejendom, Nørgaard, husede malkekøer indtil 2004 og med lidt ombygning blev en gammel maskinlade lavet om til malkegeder.
- Jeg lejer bygningerne og ejer selv gederne, forklarer Tobias, som startede med 80 malkende geder i dybstrøelse og et brugt malkeanlæg fra en bindestald til 3.500 kroner, som kører upåklageligt endnu.
Året efter byggede han en ny lade med foderbord i midten og har i dag plads til 220 malkende geder plus opdræt.
Gederne bestemmer selv
Mælken er økologisk og leveres til Tebstrup Gedeosteri i Knebel på Djursland.
Hver ged giver i gennemsnit tre liter mælk i døgnet på lige nu tre daglige malkninger. Fedt- og proteinindholdet er afhængig af årstiden med ligger lige nu på 3,50 procent fedt og 3,0 procent protein.
Besætningen kører sæson-læmning og så alligevel ikke helt. Gederne får kid i januar og februar, men ikke alle goldes af. De er drægtige i fem måneder og nogle af gederne bliver malket helt frem til, at de skal læmme.
- Gederne bestemmer egentlig selv. Nogle stopper med at give mælk og dem tager jeg fra i et hold for sig, resten fortsætter med at give mælk og det er klart dem der klarer sig bedst i besætningen. Dem der bliver golde, bliver for fede og kan have svært ved at læmme, forklarer Tobias Christensen.
Gederne er 14 måneder gamle, når de får kid første gang. De får i gennemsnit 2,1 kid på Nørregaard. De fleste får 3 kid, enkelte får 4, nogle 2, mens kun ganske få kun får 1 kid.
Malkegederne fortsætter i besætningen til de er både 6 og 10 år gamle.
Tag-selv gårdbutik
Og med geder, som er ret mobile fra livets start og som ser forværk og låger mere som sjov end begrænsninger, er Tobias da heller ikke alene med de voksne geder i malkestalden.
- Kiddene løber tit med ind i malkestalden. Det er nu ret hyggeligt, siger Tobias.
Kiddene går ved deres mor noget tid inden de tages fra. De fleste hundyr går videre i avlen, mens de resterende dyr fedes op, slagtes og ender i den »tag-selv« gårdbutik som Tobias etablerede for et år siden.
Her ender de i fryseren som mørbrad, steaks, filet, grillpølser, frankfurter, hakkebøffer, køller, fars og spegepølser.
Geder er kræsne med foderet og vejret
Foderet består af græsensilage og ærtehelsæd, som Tobias selv dyrker. Men det med fodring af geder er ikke altid lige til.
- Alle tror at geder æder alt, det er en skrøne. Geder er det mest kræsne dyr jeg kender, forklarer Tobias, som hurtig får syn for sagen, hvis ikke alt er fuldstændig optimalt. Han kan heller ikke praktisere, at gederne skal æde op, for det gør de ikke og så taber de sig. Derfor er der i besætningen et foderspild på 10-15 procent.
Hvor meget foder de æder om dagen afhænger i sommerhalvåret af vejrudsigten.
Gederne har adgang til store græsmarker, men også med vejret er de kræsne.
- De kan ikke lide blæst og slet ikke regn, så kommer de ind. Og her kan jeg ikke bare lukke porten. De skal nok finde en vej ind uanset hvor meget strøm der er i hegnet, griner Tobias.
Gederne foretrækker stille og tørt vejr med mellem 15-18 grader.
Tobias Christensen klovbeskærer gederne fire gange om året med en klovsaks. Det er hårdt arbejde, især for hænderne og derfor deles arbejdsopgaven ud på flere dage.
- Jeg beskar i sidste uge. 160 geder på 5 timer. Og her stopper jeg ikke og holder pause undervejs, for så får jeg ikke mine fingre i gang igen, fortæller Tobias Christensen.
En ged viser ingen svaghedstegn
Han elsker at arbejde med de livlige dyr og skal hele tiden være vågen.
- Geder har et rigtig stort hierarki. De har horn og ved udmærket hvordan de skal bruge dem i flokken. Derfor viser en ged heller ikke svaghedstegn, for så får den bank af de andre. Det gør at man virkelig skal være opmærksom på syge dyr, for de viser det ikke selv, siger den unge gedeavler.
På Nørgaard er den største udfordring med sundheden, diarre. Det skyldes i høj grad at vejret har stor indflydelse på, hvor meget gederne æder inde og hvor meget de æder ude og det er derfor svært at lave en ensartet fodring.
Usikker fremtid
Trods det hele startede som et eventyr med fuld fart fremad og en kæmpe tro på sit eget projekt, Nørgaards Geder, så står Tobias også lige nu i en situation, hvor han tænker rigtig meget over hvad han skal i fremtiden.
- Det er afregningspriserne. Jeg får 6 kroner for en økologisk liter gedemælk. Det er mindre end den konventionelle afregningspris, men mejeriet vil ikke have konventionel mælk. Samtidig er mejeriet heller ikke forpligtet til at afhente mælken. De afhenter, når de har brug for det og der er kun det ene mejeri i Danmark, som modtager gedemælk. Lige nu afhenter mejeriet mælk en gang om ugen, men det er der ingen garanti for, siger Tobias, som da han startede for fire år siden havde en håndfuld kollegaer med malkegeder rundt omkring sig, nu er der kun ham tilbage i området.
- Jeg har nok også været uheldig og har nu den fjerde bankmand, siden jeg startede, fordi de tidligere er stoppet. Så er det bare svært for fjerde gang at skulle fortælle hvorfor vi på to år har kasseret 300.000 liter mælk, forklarer Tobias om de perioder, hvor mejeriet ikke har haft brug for mælk og Tobias må hælde den direkte i kloakken. Trods det synes Tobias, at det lige nu ser rimeligt positivt ud, med afhentning af mælk hver eneste uge. Nu håber han bare at afregningsprisen vil stige.
Når gederne igen har fået kid, vil Tobias gå ned på to daglige malkninger og samtidig overvejer han, om han skal reducere i antallet af de geder, han elsker at arbejde med.
231 mennesker har besøgt
GÅRDBESØG Gennem sommeren har Tobias Christensen og sin virksomhed Nørgaards Geder deltaget i »Gårdbesøg med guide«, hvor 231 mennesker gennem 5 rundvisninger har set hans bedrift.
- Det har været rigtig godt. Der er kommet børn, forældre og bedsteforældre, som har været rigtig interesseret. De har set stedet, set lidt af malkningen og smagt nogle af vores produkter, fortæller Tobias.
Der er kommet mennesker fra det meste af landet og flere har ringet siden, at de gerne vil have arrangeret et nyt besøg, for at vise resten af familien gedefarmen.
- Flere har fået øjnene op for vores produkter og flere, som troede de ikke brød sig om gedeost er blevet positiv overrasket, siger Tobias Christensen.
For ham har succesen været så stor, at han lige nu arbejder for at kunne have flere gårdbesøg på stedet. Enten som en enkelt dag nogle gange i løbet af året eller som en fast del, for eksempel en gang om måneden.
- Hvordan det bliver ved jeg ikke endnu, men det er helt sikkert noget vi skal gøre mere af. Det giver et lille kick for mig, folk roser stedet og det er så fedt at opleve og giver mod på mere, siger han.