Med mere viden om smittespredning kan mange fåreavlere med enkle tiltag nedsætte smittepresset og få mere ud af sine slagtelam.
I modsætning til sidste års tørre sommer så er der i år utroligt mange parasitter i græsmarken og de presser slagtelammenes tilvækst. Det fugtige og varme vejr har givet god grobund for, at parasitterne kan udvikle sig i græsset.
- Parasitangreb er noget af det mest tabsvoldende i fårebesætningerne, for det fører til at lam og får mistrives og kan dø hurtigt, hvis ikke der gribes ind, fortæller konsulent Kirstine F. Jørgensen fra LMO.
Der er en række tiltag, som både kan bruges til at optimere afgræsningen og tilvæksten hos lammene og med den rette timing og strategi, så er det muligt også at forebygge og bryde smittebelastningen fra græsmarken, oplever hun.
- Det kræver for eksempel viden om, hvordan parasitternes udvikler sig i græsmarken, samt hvordan der hurtigt kan stilles en diagnose ved hjælp af gødningsprøver. En god ting at tage med i styringen af afgræsningen er for eksempel at 60 procent af ormelarverne befinder sig i græsset under 4 centimeters højde, så ved at undgå at græsse bliver for langt, sænkes lammenes optagelse af ormelarver væsentligt, forklarer Kirstine F. Jørgensen.
Det er også væsentligt at vide, hvor hurtigt ormelarverne udvikler sig i græsset og hvornår det bedste tidspunkt er at tjekke for orm.
- Det er muligt at blive langt bedre til at begrænse smittespredningen, når disse faktorer tages med ind i planlægningen af afgræsningen, opfordrer Kristine.
Den 21. september sætter Team Fårerådgivning i et kursus for fåreavlere fokus på hvad fåreavleren praktisk kan gøre i planlægningen af afgræsningen, samt bryde smittespredningen i løbet af vækstsæsonen. Dyrlæger er inviteret dagen før med samme tema, så de kan blive bedre til at rådgive fåreavleren i blandt andet foldskifte når de udskriver recept på ormemidler.