Ny dyrevelfærdsrapport: Færre sanktioner i danske kvægstalde

Andelen af kontrollerede kvægbesætninger, der har fået en sanktion af Fødevarestyrelsen, er faldet væsentligt i 2023. Udviklingen glæder fødevareministeren.

Fødevarestyrelsen har udgivet Dyrevelfærdsrapporten 2024, som viser resultaterne af kontrollen i 2023. Her fremgår det, at andelen af kontrollerede kvægbesætninger, som har fået en sanktion af styrelsen, er faldet fra 40,6 procent i 2022 til 30,9 procent i 2023.

For svinebesætninger er sanktionstallet 30,3 procent sidste år, som er på niveau med opgørelsen for 2022.

Rapporten viser samtidig, at 86 procent af de kontrollerede besætninger i 2023 havde rettet op på overtrædelserne ved første opfølgende kontrolbesøg.

Tilfreds minister

Fødevareminister Jacob Jensen (V) er tilfreds med udvikligen:

- Den positive udvikling i landets kvægstalde siger mig, at kvægproducenterne har fået et langt større fokus på dyrevelfærd, og det afspejler sig i kontrolresultaterne. De kontrolkampagner, Fødevarestyrelsen udfører, bidrager til, at producenterne bliver mere opmærksomme på korrekt efterlevelse af dyrevelfærdslovgivningen, siger ministeren i en pressemeddelelse og fortsætter:

- Jeg er glad for, at vi med den nye brede dyrevelfærdsaftale, der er den første af sin slags, har sat fokus på dyrevelfærden i hele landet og nu får et langt bedre overblik over, hvordan det står til med dyrenes velbefindende, så vi også har bedre mulighed for at følge op og sætte ind og få sanktionstallene endnu længere ned.

Bedre afrapportering

Den seneste dyrevelfærdsaftale »Sammen om Dyrene« indebar en beslutning om en bedre afrapportering af Dyrevelfærdsrapporten for at opnå et mere retvisende billede af dyrevelfærden, og hvad der er mere administrative overtrædelser.

I alt indeholder dyrevelfærdsaftalen 31 initiativer, der ifølge Fødevareministeriet skal »indlede et nyt kapitel for dansk dyrevelfærd«, og som blandt andet indebærer et øget kontroltryk i kvæg- og svinebesætninger.

Bag dyrevelfærdsaftalen står regeringspartierne, Socialistisk Folkeparti, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre og Dansk Folkeparti, som er enige om 31 initiativer, der skal indlede et nyt kapital for dansk dyrevelfærd.

Dyrevelfærdsrapporten kan ses på Fødevarestyrelsens hjemmeside.

Dyrevelfærdsrapporten

  • Andelen af kvægbesætninger, som blev sanktioneret, er faldet fra 40,6 procent i 2022 til 30,9 procent i 2023.
  • For svinebesætninger er sanktionstallet 30,3 procent i 2023, som er på niveau med opgørelsen for 2022.
  • 86 procent af de kontrollerede besætninger i 2023 havde rettet op på overtrædelserne ved første opfølgende kontrolbesøg.
  • Fødevarestyrelsen udførte i 2023 dyrevelfærdskontrol i 1.961 besætninger og dyrehold i forbindelse med den stikprøvebaserede basiskontrol.
  • I 2022 blev der udført kontrol i 1.796 besætninger og dyrehold.

Kilde: Fødevarestyrelsen

Læs også