Den grønne omstilling giver udfordringer

Nye vedvarende energiprojekter står i kø, men samtidig har mange lokalsamfund nået et mæthedspunkt i antallet af vindmøller og solcelleparker.

Formand for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard. Foto: Mads Krabbe

I 2022 besluttede Folketinget at firedoble den samlede produktion af sol- og vindenergi på land frem mod 2030. Men flere steder er opsætningen af vindmøller på land og solceller gået i stå, blandt andet hvor de lokale forbehold spiller en væsentlig rolle.

Det skaber en stor kløft mellem land og by, når landdistrikterne skal lægge areal til den grønne omstilling med vindmøller og solceller, og flere lokalsamfund har nået et mæthedspunkt i antallet af vindmøller og solcelleparker.

- Vi er nødt til at se på nye løsninger og fremgangsmåder, hvis vi skal nå i nærheden af klimaambitionerne og samtidig sikre den gode inddragelse og lokale forankring af nye energianlæg. Det indebærer, at vi i langt højere grad får fokus på de borgere og lokalområder, som skal bo side om side med vindmøller og solcelleparker, og det vil vi gerne bidrage til, siger formand for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard.

Guide med inspiration

Derfor præsenterer Landdistrikternes Fællesråd en ny guide, som er baseret på erfaringer fra tre kommuner samt borgeres oplevelser af udrulningen af vindmøller og solcelleparker. Både de gode og mindre gode. Formålet er at inspirere borgere og kommuner til at skabe et bedre samspil mellem lokal udvikling og vedvarende energiprojekter.

- I guiden giver vi inspiration til, hvordan man skaber en bedre borgerinddragelse lokalt, men den belyser også de økonomiske kompensationer og mulige udviklingsmidler som følge af vindmøller og solceller. Ikke kun for de nærmeste naboer, men hele lokalsamfundet, som bør opnå en langt større kompensation og værditilvækst ved mere vedvarende energi, siger formanden.

- Jeg håber, at vi med denne guide kan være med til at klæde borgere og kommuner på til at tage dialogen med energiselskaberne. For den grønne omstilling har potentiale til at skabe ny udvikling og nye arbejdspladser for landdistrikterne, hvis der kommer PtX-anlæg og erhvervsparker med virksomheder, der efterspørger vedvarende energi og energisymbioser, påpeger Steffen Damsgaard.

Læs også