Igen i år kan yngre landbrugere søge om etableringsstøtte til deres egen bedrift. Reglerne er imidlertid blevet skærpet til årets ansøgning, og derfor er der en række nye regler, du især skal være opmærksom på, inden du kaster dig ud i en ansøgning til puljen »Etableringsstøtte til unge landbrugere«.

Det fortæller Jesper Høgsted, seniorrådgiver i virksomhedsøkonomi i Velas, som har flere års erfaring i at hjælpe unge landmænd med at søge etableringsstøtte.

- Der skelnes nu mellem to forskellige kategorier, hvilket vil sige, at du både kan søge som det, der betegnes som etablering og som fastholdelse. Uanset om du tilhører den ene eller anden kategori, skal du overholde de samme formelle krav. Du skal bare overholde dem på forskellige tidspunkter, og det er vigtigt at have for øje, fortæller han.

Er du helt ny?

Hvis du som ung landmand har planer om at skulle i gang med at etablere dit eget landbrug, kan du søge midler til at komme godt i gang, det som kaldes »etablering«.

Her er kravene til, hvor langt du er med udførslen af dine planer på ansøgningstidspunktet, knap så skrappe.

- Som nystartet kan du ansøge uden at leve op til de formelle timekrav. Du skal have oprettet dit CVR-nummer, men du kan godt søge, selvom du endnu ikke ejer din egen bedrift, eller du ikke har skrevet under på lejekontrakten på den jord, du eksempelvis vil forpagte, fortæller Jesper Høgsted.

Fordi du ikke behøver at have styr på alt, når du søger om etableringsstøtte, har du tid at løbe på, inden du senere skal leve op til kravene.

- Først ved anmodning om udbetaling er der krav om, at du så lever op til de regler, der gælder. Det vil sige, at du har omtrent et års tid til at sørge for, at du lever op til timekravet, at du har eksempelvis lejekontrakten underskrevet, og at du driver en primær landbrugsbedrift, siger Jesper Høgsted.

Er du allerede i gang?

Søger du støtte til såkaldt »fastholdelse«, fordi du allerede er i gang som landmand, er kravene lidt anderledes. Her skal du leve op til reglerne, allerede når du indsender din ansøgning.

- Her gælder sådan set de samme krav, men forskellen er, at du skal leve op til kravene på det tidspunkt, hvor du søger. Du skal altså allerede være »etableret« som landbruger, siger Jesper Høgsted.

Reglerne siger blandt andet, at du helt eller delvist skal være ejer af virksomheden, at du skal være uddannet landmand eller have opnået realkompetencevurdering og samtidig leve op til det særlige timekrav.

- Du skal desuden være reel ejer af virksomheden, hvilket vil sige, at din ejerandel skal være på mindst 25 procent og med en stemmeandel på over 50 procent i virksomheden, fortæller Jesper Høgsted.

Ikke for etableret

Der er også kommet ny definition af begrebet driftsleder, som kort fortalt betyder, at du i virkeligheden ikke må være for etableret.

- Reglerne siger, at du skal være driftsleder i virksomheden, men at du ikke må have været driftsleder eller fungerende driftsleder i flere end fire år inden selve ansøgningstidspunktet, fortæller rådgiveren.

Det skal du vide om etableringsstøtte

  • Etablering: Etablering er til virksomheder, hvor unge skal til at etablere sin landbrugs- eller gartnerivirksomhed

  • Fastholdelse: Fastholdelse er til virksomheder, hvor unge allerede har etableret sin landbrugs- eller gartnerivirksomhed

  • I 2025 kan du søge fra d. 3. februar til og med d. 21. april

  • Har du en deltidsvirksomhed med årligt timetal på mindst 830 timer, kan du få 364.500 kr. i støtte

  • Har du en heltidsvirksomhed med årligt timetal på mindst 1665 timer, kan du få 729.000 kr. i støtte

  • Fælles for begge kategorier er, at de skal leve op til en række regler på tidspunktet for udbetaling

Reglerne siger blandt andet:

  • At den ansøgende virksomhed skal have et aktivt CVR-nummer

  • At den unge landbruger skal være driftsleder i virksomheden

  • At virksomheden opfylder særlige betingelser vedr. fast ejendom eller driftsaktiver

Måske kan du ikke få støtte?

Har du tidligere fået udbetalt særlig støtte for yngre landmænd, kan det være, at du ikke kan få del i den nye pulje.

- Hvis du tidligere har fået støtte i mere end fem år fra den gamle »Støtte til unge landbrugere«-pulje, kan du ikke få del i den nye pulje. Samtidig kan ansøgere, som tidligere har fået udbetalt tilskud på den aktuelle ordning »Etableringsstøtte til unge landbrugere«, heller ikke få tilsagn, fortæller Jesper Høgsted.

Herudover er det vigtigt, at du opretholder dit landbrug i tre år, efter du har fået pengene udbetalt.

- Reglerne siger, at du ikke må lukke dit landbrug eller flytte aktiviteterne over i et andet CVR-nummer i tre år efter udbetalingen af pengene, ligesom du i hele den periode skal leve op til de krav, der var på det tidspunkt, hvor du fik støtten udbetalt, siger Jesper Høgsted.

I år er der mulighed for at søge til og med 21. april.