Ukrainere kan få forlænget deres ophold i Danmark

Ukrainere kan ansøge om at få fristen for deres udrejse udskudt, oplyser udlændingemyndighederne. Det sker på baggrund af krigen i Ukraine. Eventuel familie kan rejse til Danmark på et turistvisum.

Ukrainere, der under normale omstændigheder skal forlade Danmark, når de får en udrejsefrist af de danske myndigheder, kan nu ansøge om at få fristen udskudt, mens krigen raser.

Det kan få stor betydning for flere af de tusinder af ukrainere, der arbejder og bor i Danmark. Normalt gør de det nemlig kun i en begrænset periode, inden de er tvunget til at rejse hjem igen.

Men nu, hvor der er kaos i Ukraine, og flyafgange ind og ud af landet er suspenderet, oplyser Udlændingestyrelsen og Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI), at ukrainske statsborgere kan søge om lov til at blive i Danmark, selvom de har fået en udrejsefrist og besked på at forlade landet. Turister kan også søge om at forlænge deres ophold.

90 dage uden visum

De danske myndigheder har lavet en informationsside vedrørende ukrainske statsborgere på www.nyidanmark.dk. Her kan man på sprogene dansk og engelsk læse, hvordan man kan ansøge om at forlænge sit ophold i Danmark.

- Din udrejsefrist kan forlænges, hvis der ved udløbet af fristen er ganske særlige forhold, som gør sig gældende i relation til muligheden for at udrejse af Danmark, skriver de danske udlændingemyndigheder, der tilføjer, at man skal dokumentere sine problemer med udrejse.

Det er også muligt for ukrainere at komme til Danmark som turister uden visum i 90 dage. I den periode kan de ansøge om en arbejdstilladelse. De kan også forlænge deres ophold med op til yderligere 90 dage med baggrund i, at de ikke kan rejse ud af landet. Det kræver blot, at de kontakter Borgerservice, fremgår det af informationssiden.

Forlæng ansættelsen

Næsten 5.000 ukrainere arbejder i dansk landbrug, vurderer fagforeningen 3F, som organiserer ansatte på det grønne område.

De danske landmænd har typisk ukrainere ansat som enten landbrugspraktikanter, med mulighed for ophold i Danmark i 12-18 måneder, eller fodermestre/driftsledere, med mulighed for at få tilladelse til ophold i Danmark i op til fire år. Hvis nogle af dem står med et afslag på en ny ansøgning eller en ansøgning om forlængelse, kan de altså nu ansøge om at få forlænget udrejsefristen.

Har ukraineren ikke fået en udrejsefrist, kan han dog ikke søge om forlængelse af den med baggrund i, at alene arbejdstilladelsen er udløbet.

De, der er ansat som fodermestre eller driftsledere, kan forsøge at forlænge deres ansættelse, så længe det er hos den samme arbejdsgiver. Mens sagsbehandlingen står på, kan de blive i landet. De skal ansøge, inden deres arbejdstilladelse udløber.

Visumfrit ophold

Som ukrainsk statsborger kan du blive i Danmark i 90 dage på visumfrit ophold i forlængelse af, at din opholdstilladelse er udløbet.

Det er også muligt at gøre brug af de 90 visumfrie dage i Danmark, hvis ukrainerens arbejdstilladelse er udløbet. Det oplyser Fagbladet 3F på baggrund af Udlændingestyrelsens svar på bladets spørgsmål.

Læse mere på nyidanmark.dk.

- Din udrejsefrist kan forlænges, hvis der ved udløbet af fristen er ganske særlige forhold, som gør sig gældende i relation til muligheden for at udrejse af Danmark

De danske udlændingemyndigheder

Udrejsefrist kan udskydes

  • Ukrainske statsborgere som opholder sig i Danmark kan få udsat deres udrejsefrist, hvis der ved udløbet af fristen er ganske særlige forhold, som gør sig gældende i relation til muligheden for at udrejse af Danmark
  • Hvis udlændingen har fået afslag på en ansøgning om opholds- og arbejdstilladelse, skal Siri kontaktes
  • Udlændingestyrelsen skal kontaktes, hvis udlændingen har fået afslag på en ansøgning om familiesammenføring  
  • Ukraineren skal selv søge om udsættelse og i øvrigt dokumentere, at udrejse inden for fristen ikke er mulig

Kilde: Seges Innovation

Læs også