Trods politisk pres: Danskerne vil ikke have mindre landbrugsareal

Landbrugsarealet skal ikke fylde mindre, end det gør i dag. Det mener et flertal på 63 procent i en ny meningsmåling.

Danmark er det mest opdyrkede land i Europa, men selv om der er hårdt politlisk pres i forhold til, hvad arealerne skal bruges til i fremtiden, er der ikke opbakning blandt danskerne til at indsnævre landbrugets areal i Danmark. Det viser en ny menilngsmåling, der er lavet af Epinion for Altinget.

63 procent af de adspurgte mener således, at landbruget i Danmark har en »tilpas størrelse«, og yderligere otte procent mener, at landbruget godt kunne fylde mere. Kun 17 procent mener, at landbruget fylder for meget.

De målte tal bekræfter holdningen blandt danskerne fra for et år siden, hvor en lignende måling gav samme udfald.

Kamp om jorden

Undersøgelsen, der er udarbejdet på et statistisk repræsentativt udsnit af befolkningen på 1.032 besvarelser, kommer på et tidspunkt, hvor landbruget er under hårdt pres fra politisk side. Tidligere på ugen præsenterede SVM-regeringen en plan for vedvarende energi, og her er det i høj grad planen, at energiparker med sol- og vindenergi skal placeres i landdistrikter. Samtidig ønsker en række borgmestre, at der bliver taget hårdere midler i brug for at sænke iltsvind i de danske vandløb og indre farvande. Og det vil gå ud over landbrugsarealet.

- Vi er nødt til at bruge nogle af de hidtil upopulære greb. Det er ekspropriation, mere markant lovgivning og tidsfrister, der skal overholdes, siger borgmester i Sønderborg, Erik Lauritzen (S), til DR Nyheder.

Udmeldingen kommer som reaktion på en nylig rapport fra Aarhus Universitet, der viste, at iltsvindet i de indre danske farvande er det største i 20 år.

Læs også