Vand i vanvittige mængder

Over hele landet ses store oversvømmelser efter et rekordvådt år, og desværre er de store nedbørsmængder fortsat ind i starten af det nye år.

På mange marker står større eller mindre områder under vand, og landmænd frygter naturligvis lavere udbytter. Foto: Jesper Hallgren Susåen er for længst gået over sine bredder - her i Vetterslev nær Ringsted. Foto: Jesper Hallgren Flere steder påvirkes trafikanter også af oversvømmelser - som her ved Gelsted nord for Næstved, hvor den ene vejbane står under vand. Foto: Jesper Hallgren

De enorme nedbørsmængder, der er faldet over Danmark det seneste halve år, har medført massive oversvømmelser, som har haft enorme konsekvenser for rigtig mange danskere, der kan se tilbage på et historisk vådt år.

2023 regnede sig nemlig ind på en drivvåd førsteplads over de vådeste år, siden de officielle målinger begyndte i 1874. Det oplyste DMI allerede en uge inden årsskiftet.

I løbet af 2023 faldt der 972,7 millimeter, og det er næsten 70 millimeter over den gamle rekord, og mere end 25 procent over normalen på 759,1 millimeter (klimanormalen 1991-2020).

Det er imidlertid ikke »bare« historisk. Det er en kendsgerning, som fortsat har store omkostninger for mange rundt om i landet.

Mange steder er vand i store mængder således trængt ind hos husejere, og mange landmænd oplever store oversvømmelser på marker, hvilket skaber usikkerhed og utryghed for dårligere udbytter.

Det er unægtelig den omvendte verden i forhold til den lange tørke i maj og juni 2023. Dengang stod regn højt på ønskesedlen. Det er så sandelig ikke tilfældet mere, og det har det ikke været i mange måneder efterhånden.

Billederne her på siden – alle fra Midt- og Sydsjælland – viser tydelige resultater af de enorme mængder nedbør, vi har fået. Man kan roligt konstatere, at det er van(d)vittigt.

Våde rekorder

De massive oversvømmelser rundt om i landet er blevet grundlagt i 2023, som bød på fem våde rekorder.

  • Der faldt 972,7 millimeter nedbør i 2023, som dermed blev det vådeste år siden målingerne begyndte i 1874.

  • Med 124,4 millimeter blev januar 2023 den vådeste januar, der nogensinde er mål i Danmark.

  • Med 140,8 millimeter regn i juli blev det den vådeste juli måned, der er blevet målt i Danmark.

  • Med 62,8 millimeter blev der sat ny rekord for døgnnedbør på en enkelt målestation i november.

  • Den 20. og 21. oktober havde vi den værste stormflod i over 100 år i indre danske farvande.

Kilde: DMI

Læs også