Juletræerne klarer pynten

Coronaen bevirker, at tre millioner tyskere ikke rejser væk i julen. Det giver de danske producenter julelys i øjnene, selvom alt tyder på, at de berømte tyske julemarkeder ikke afvikles i år.

Intet er og bliver som i fjor. Det gælder sikkert også julen. Og måske styrkes juletraditionen tilmed, nu hvor familierne med corona-restriktionerne bliver hjemme og rykker tættere sammen.

- Vi ved, at op mod tre millioner tyskere rejser bort i juledagene. Så hvis »blot« en million af dem køber et juletræ, vil det være rigtig godt for de danske producenter, som hvert år eksporterer over ni millioner juletræer. Problemet er dog, at de tyske julemarkeder måske aflyses, og derfor skal de mange stadehandlere finde andre afsætningsmuligheder.

Skovfoged Klaus Jørgensen fra Tåsinge, der både afsætter juletræer og rådgiver producenter, peger på et aktuelt problem i juletræsplantagerne i år, nemlig en kraftig vækst efter den megen nedbør i efteråret og vinteren.

Vækst gav oprette grene

- Da varmen kom, eksploderede væksten nærmest, fordi træerne har suget meget vand og dermed også næring op efter de to foregående tørre somre. Det gjorde, at træerne satte et langt topskud, og derfor har mange producenter vækstreguleret.

- Derved har træet forsøgt at vokse i vejret med den øverste grenkrans, hvilket giver et mindre salgsbart træ, forklarer skovfogeden, der sammen med mange andre fagfolk deltog i juletræsmessen på Langesø ved Odense torsdag.

Skovfoged Kenneth Klausen fra organisationen Danske Juletræer vurderer, at op mod 30 procent af alle juletræer i Jylland er ramt af fænomenet.

- Mange har dog forsøgt at rette topgrenene, så træerne fortsat kan afsættes til det kvalitetsbevidste tyske marked.

Uændrede priser

Kenneth Klausen vurderer, at der er trods alt er et rigeligt udbud, og derfor forventer han uændrede afregningspriser for de millioner af danske træer. Og det selvom tilplantningerne i disse år er på et lavere niveau som følge af den økonomiske situation med det lave prisniveau og manglende generationsskifte blandt producenterne.

Han ser dog trusler fra øgede arealer med juletræer i både Tyskland og Polen.

- Klimaet har været med træerne i disse områder, så en hård vinter ville være en fordel for de danske juletræsproducenter, lyder det lakonisk fra juletræsskovfogeden, der ser en udvikling mod en mere bæredygtig produktion.

- Der er mere fokus på mindre kemianvendelse og flere økologiske juletræer dukker stille og roligt op på markedet. Til gengæld frygter vi ikke udbredelsen af plastiktræer, som er langt mere belastende for klima og miljø end de traditionelle juletræer.

Ingen udlændinge

I det idylliske messeområde gjorde corona-situationen, at de fleste udenlandske opkøbere, som i stort tal hvert år besøger juletræsmessen, i år var blevet hjemme.

- På søndag drager jeg i stedet til Tyskland og Schweiz for at besøge vore trofaste kunder, siger Peter Ehrhorn Rasmussen, som årligt eksporterer omkring 30.000 juletræer fra sin egen plantage på Nordfyn og gennem opkøb hos kolleger.

- Her på Langesø er det normalt startskuddet på salgssæsonen. Derfor er det hele mere presset i år, hvor messen er blevet rykket de to uger. Samtidig ved vi så heller ikke, om coronaen gør, at julemarkederne aflyses, så vores kunder må agere på en anden måde.

Til gengæld forventer Peter Ehrhorn Rasmussen ikke de store ændringer ved juletræssalget herhjemme i år.

- Mange henter selv deres juletræer eller køber det ved supermarkeder eller byggemarkeder. Og så bliver der jo nok flere, som i år fejrer julen herhjemme.

erik@landbrugfyn.dk
telefon +45 27 11 81 38

Læs også