Dyrskuetaler: Kynisk klimavenlighed er vejen frem

- Det lyder måske kynisk at regne klimavenligheden ud i antal dyr pr. arealenhed, men det er der, vi for alvor kan gøre noget i forhold til bæredygtigheden, og i Danmark har vi en bedre ydelse end andre steder. Det er en af de historier, vi skal være bedre til at fortælle og forklare, lød det fra Agri Nords formand Carl Christian Pedersen, da han holdt årets dyrskuetale på Kimbrerskuet i Aars.

Landboformanden glædede sig over et katalog, der talte hele 117 malkekøer, og en dyreudstilling, der med 677 katalognummer efterhånden giver Kimbrerskuet pladsproblemer.

Han fremhævede kvægudstillingen som et billede på, hvor langt Danmark er i forhold til høj ydelse og dermed større udnyttelse af ressourcerne.

- Det er en konkurrence på gener, og her få vi altså cremen af cremen fra de mennesker, der til daglig arbejder målrettet med at videreføre de bedste gener, og dermed også gøre deres besætninger så klimavenlig og bæredygtige som muligt.

 

Biogas og jordfordeling

I sin dyrskuetale rundede landmand og borgmester i Vesthimmerlands Kommune, Per Bach Laursen (V), både de positive takter i afregningspriserne for slagtesvin og en stabilisering af mælkeprisen, som ifølge borgmesteren giver gode forudsætning for konsolidering hos de danske landmænd, mens han også kom ind på amerikansk handelskrig og Brexit.

Derudover fyldte klimaet en stor del af talen.

- Klimadagsordenen fylder meget, og i Vesthimmerlands Kommune er vi også klar til at sætte turbo på den del, landbruget kan bidrage med i den forbindelse. Blandt andet med etablering af biogas-anlæg, lød det fra borgmesteren, som også kom ind på funktionel jordfordeling som et oplagt redskab i klimakampen.

- Men det kræver politisk vilje fra Christiansborg. At afsætte 150 millioner er ikke nok. Vi skal op i nærheden af en milliard, før det for alvor kan komme til at gøre en forskel, fastslog han.

Læs også