- Vi skal flytte os fra, hvad vi gjorde i går til, hvad vi vil gøre i morgen

Dakofo har afsluttet en indledende forsøgsordning med indsamling af plast fra 50 sydfynske landbrug. Målet er en landsdækkende indsamling kaldet »Dansk LandbrugPlast Indsamling«.

I løbet af efteråret 2023 har godt 50 sydfynske landmænd været del af en forsøgsordning, hvor Dakofo, i samarbejde med Arla og Dansk Planteværn, har indsamlet emballage og landbrugsplast og fået det klargjort til genanvendelse. Ordningen har fået navnet »Dansk LandbrugPlast Indsamling« og er en udløber af et EU-direktiv, der i Danmark indfases pr. 1. juli 2025 og stiller et udvidet producentansvar for udsortering af emballager i Danmark.

- I Dakofo har vi vurderet, at der er cirka 12.000 tons emballage og landbrugsplast på markedet. Halvdelen af den mængde kommer der krav om, at vi skal hente retur, udsortere og recirkulere, fortæller Claus Saabye Erichsen, teamchef hos Dakofo.

Mødt af velvilje

Han understreger, at det giver god mening i forhold til blandt andet landbrugets grønne omstilling, at så meget som muligt genanvendes, og påpeger, at de også kun har mødt velvilje og engagement hos de mange landmænd, der frivilligt har været del af forsøgsordningen.

- Det var vi slet ikke i tvivl om, at vi gerne ville være del af, siger Søren Hansen, Rødme Nygaard ved Stenstrup, der var en af de mange landmænd, der meldte sig til at deltage.

- Jeg blev overrasket over, især hvor meget bindegarn, vi havde. Og det til trods for, at vi jo godt ved, at vi bruger meget plast – især på kvægejendomme som vores.

Fokus på at begrænse

Søren Hansen påpeger, at de fremover ikke bare vil sortere mere, men også vil have fokus på at begrænse emballagemængden.

- For eksempel vores mineraler, der leveres i plastsække. Dem får jeg rigtigt mange af. Og jeg kan lige så godt få dem leveret i løsvægt og opbevare dem i en silo.

- Vi skal flytte os fra, hvad vi gjorde i går til, hvad vi vil gøre i morgen, siger han.

Intet kan konkurrere med, at du sidder på din flade

Har det været besværligt at skulle sortere mere, end I har været vant til?

- Intet kan konkurrere med, at du sidder på din flade og bare dumper plastikaffald i en container, lyder det fra Søren Hansen.

- Men det var til at arbejde med. Og når vi ved, at plastaffald fylder alt for meget i verden, så er vi som landmænd jo også i høj grad interesserede i at gøre vores del i retning mod den grønne omstilling.

Søren Hansen fremhæver, at han forestiller sig, at ordningen bliver sammensat således, at det betaler sig at sortere korrekt, ligesom det betaler sig at levere landbrugsplast så rent som muligt.

Genbrug er ikke nyt

- Jeg forventer, at jeg som udgangspunkt kommer til at betale for at komme af med plasten. Og så bliver der formentlig en pris for korrekt sortering og rengjort plast, og en anden for beskidt og sammenblandet plast. Ordningen kommer formentlig til at være ret selvregulerende, siger han og understreger, at han ikke ser opgaven som ny.

- Genbrug er ikke nyt for landbruget. Det har altid været sådan. Vi har altid genbrugt og brugt op. Nu bliver det bare sat i system og op i stor skala, hvilket giver andre og bedre muligheder.

Claus Saabye Erichsen supplerer.

- Der er stor velvilje omkring det her. Og jeg er slet ikke i tvivl om, at vi kan gøre det her sammen. Nu gælder det om at holde økonomien nede samtidig med, at vi får den miljømæssige gevinst.

- Og når vi så for alvor går i gang fra næste år, bliver det på den bedst mulige måde, efter vi har afprøvet forholdene. Når det er sagt, er jeg helt sikker på, at måden, vi gør det her på, vil ændre sig, efterhånden som vi bliver klogere og mere erfarne. Men nu er vi i gang, slutter han.

- Det her er kun starten

- Det kommer nu. Det her er kun starten på hele vores recycling politik.

Europa-Parlamentspolitiker Asger Christensen (V) er ikke i tvivl om, at kravene blot bliver større til genanvendelse af emballage.

Han har fået lov at besøge Søren Hansen på Rødme Nygaard ved Stenstrup for at høre mere om fordele og udfordringer ved plastindsamlingen.

- Vi arbejdede faktisk med afskaffelse af landbrugsplast allerede tilbage i 00’erne ved Kolding Herreds Landbrugsforening, men lykkedes ikke, fordi mængderne var for små til, at de kunne håndteres rentabelt. Derfor er jeg meget tilfreds med at høre, at det nu lyder til at lykkes for jer, og i en langt større målestok, pointerer Asger Christensen henvendt til både Søren Hansen og Claus Saabye Erichsen, teamchef hos Dakofo, der står bag projektet.

Han understreger, at det er vigtigt, at emballagen skal kunne genanvendes, men at det er mindst lige så vigtigt, at der også er fokus på designet og anvendeligheden.

- Vi skal genanvende vores emballage, men det skal designes på en måde, så det også kan lade sig gøre. Ensilageplasten skal fortsat holde ensilagen tør, ligesom plastdunke ikke må være utætte.

Plastaffald i fraktioner:

Wrap og strækfolie

Bindegarn og net

Big bags

Dunke

Papir og pap

Om Dansk LandbrugPlast Indsamling

Dansk LandbrugPlast Indsamling (DLPI) er et samarbejde mellem Dakofo, Dansk Planteværn og Arla Food. DLPI skal understøtte branchens overgang til de nye krav om udsortering af landbrugsplast og udsortering af emballager.

Om Dakofo

Dakofo er en brancheforening for korn- og foderstofhandelen i Danmark. Organisationen har 50 medlemmer og består af danske korn- og foderselskaber, fiskefoderindustrien og en række handels- og mæglervirksomheder.

Den varetager medlemmers arbejdsgiver- og politiske interesser - både lokalt og globalt.

Foreningens formål er at varetage interesser for danske virksomheder i korn- og foderstofhandelen. Endvidere søger foreningen at fremme et godt kollegialt samarbejde blandt medlemmerne indbyrdes og at virke for opretholdelse af sunde forhold i branchen.

Dakofos medlemsvirksomheder omfatter de danske korn- og foderstofselskaber, fiskefoderindustrien samt en række internationalt arbejdende handels- og mæglervirksomheder med hovedkontor i Danmark

Foreningen fører på medlemmernes vegne forhandlinger med myndighederne og varetager medlemmernes interesser i EU-organer, organisationer og institutioner, m.v., såvel i Danmark som i andre lande.

Læs også